Στη Ραμάλα μεταβαίνει σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Γιασέρ Αραφάτ. Προηγήθηκε η επίσημη επίσκεψη του στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
‘Ενδειξη φιλίας αποτελεί η άμεση ανταπόκριση της Κύπρου στο κάλεσμα του Ισραήλ για βοήθεια στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε πέρυσι στο όρος Καρμέλ του Ισραήλ, τόνισε ο Β. Νετανιάχου απευθυνόμενος στον Κύπριο πρόεδρο.
Κατά την υποδοχή του από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο κ. Χριστόφιας του επέδωσε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από Εβραίους που αναζήτησαν καταφύγιο στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Νετανιάχου αφού πήρε το άλμπουμ διερωτήθηκε αν περιλαμβάνει και φωτογραφίες μελών της οικογένειάς του και φίλων του.
«Η Κύπρος ψάχνει για έναν τρόπο να απελευθερώσει το νησί από τη διαίρεση στην οποία εξαναγκάστηκε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, κατά τη διάρκεια προσφώνησής του σε επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου Χριστόφια. «Το Ισραήλ ψάχνει για ένα τρόπο να τερματίσει τη διένεξη που μας επιβλήθηκε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Περές, είπε ότι «η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας μειώνει την εξάρτησή μας στους παραδοσιακούς παραγωγούς καυσίμων. Μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας. Με την ανακάλυψη φυσικών θησαυρών και την ενδυνάμωση της σχέσης μας με την Ευρώπη, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή στα μάτια του κόσμου και στην περιοχή».
Ο κ. Πέρες χαρακτήρισε ιστορική την πρώτη επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι η γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει δεν είναι μεγάλη και ότι πρέπει να μικρύνει η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού» απάντησε ο κ. Χριστόφιας. .
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης ,στο Μεσανατολικό εκφράζοντας «την ετοιμότητα της Κύπρου, στο πλαίσιο των φιλικών της σχέσεων με όλες τις πλευρές, να συμβάλλει, εντός της ΕΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο, στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού και την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
«Το Μεσανατολικό μπορεί να λυθεί ειρηνικά στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, του Κράτους του Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της ειρήνης, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, θα οδηγήσει τους λαούς της περιοχής σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή και θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ», υπογράμμισε.