Το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε μια καταστροφική κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια, υποστήριξε χθες από τη Βιέννη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ο ιάπωνας γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, είπε ότι η βασική διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει αλυσιδωτή αντίδραση σε κανέναν από τους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Επιπλέον, οι πυρήνες των αντιδραστήρων στο ιαπωνικό εργοστάσιο στεγάζονται σε χαλύβδινα περιβλήματα που δεν υπήρχαν στο Τσερνόμπιλ.
Το ενδεχόμενο αυτό το δυστύχημα να εξελιχθεί σε καταστροφή αντίστοιχη με εκείνη του Τσερνόμπιλ είναι «απίθανο, τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γιουκίγια Αμάνο, το δυστύχημα αυτό δεν οφείλεται σε «ανθρώπινα λάθη» ή στο “σχεδιασμό” της μονάδας. «Έγινε εξαιτίας μιας τεράστιας φυσικής καταστροφής που ξεπερνά τη φαντασία και την εμπειρία των ανθρώπων», κατέληξε.
Ωστόσο, οι σημερινές εξελίξεις στην Ιαπωνία, με τη νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα νούμερο 2 αυτή τη φορά, το πιθανό σπάσιμο του χαλύβδινου περιβλήματός του και την αποκάλυψη του πυρήνα, σε συνδυασμό με την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα νούμερο 4, που ακολούθησε της έκρηξης, ίσως να περιπλέξουν την κατάσταση προς το χειρότερο, δεδομένου ότι οι άνεμοι που επικρατούν φαίνεται να μεταφέρουν την ραδιενέργεια κατά μήκος της Ιαπωνίας.