Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αστυνομικές αρχές της χώρας προχώρησαν στη σύλληψη επτά ατόμων, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μετέχουν σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Τίσα».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες θεωρείται πως είχαν αναλάβει την παράνομη διακίνηση 18 Αλβανών του Κοσόβου, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά, εκ των οποίων οι 15 πνίγηκαν, ενώ προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό Τίσα, στις 4 Οκτωβρίου του 2009.

Ύστερα από έναν χρόνο εντατικών ερευνών, η αστυνομία κατόρθωσε να συλλάβει τον επικεφαλής του κυκλώματος, Γιόσιπ Τζουράσεβιτς και τους Ατίλα Σίπος, Γιόσο Καρίμοβιτς, Γκόραν Μάραβιτς, Γιόβανκα Κόλεντιν, από τη Σουμπότιτσα, καθώς και τους Αμπεντίν και Αρντίν Ισένι, από το Μπουγιάνοβατς.

Η επιχείρηση διεξήχθη από τη Διεύθυνση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, σε συνεργασία με το Γραφείο της Εισαγγελίας Οργανωμένου Εγκλήματος, τη Χωροφυλακή και την Αστυνομική Διεύθυνση της Κίκιντα.

«Η αλυσίδα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων ήταν συνεχής, με αρκετές δεκάδες παράνομους μετανάστες να διοχετεύονται στην Ουγγαρία, κάθε μήνα. Πρώτα τους μεταφέρανε από το Κόσοβο στο Κόντσουλι και στη συνέχεια στη Σουμπότιτσα, όπου και τούς έκρυβαν», σημείωσε ο Ντάτσιτς, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια προωθούνταν στην Ουγγαρία, μέσω του ποταμού Τίσα ή των συνοριακών διαβάσεων Χόργκος και Κελέμπια.

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η επιχείρηση «Τίσα» διεξήχθη, βάσει πληροφοριών που συνελέγησαν, σε συνεργασία με την Ουγγαρία και την Αυστρία και το συντονισμό του Διαβαλκανικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (SECI).