Ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας και πιθανός μελλοντικός καγκελάριος ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τα λάθη στη διδακτορική του διατριβή, λέγοντας ότι ποτέ δεν σκόπευε να εξαπατήσει

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Καρλ-Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ, θα έρθει αντιμέτωπος με ποινική έρευνα για σκάνδαλο λογοκλοπής θέτοντας την αξιοπιστία του υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Έχει κατηγορηθεί από εφημερίδες για αντιγραφή χωρίων για τη διατριβή του στο συνταγματικό δίκαιο, χωρίς να τα αποδίδει σωστά στις υποσημειώσεις ή τη βιβλιογραφία.

Το σκάνδαλο, που ονομάστηκε «Copygate», κλιμακώθηκε σήμερα όταν εισαγγελείς στο Μπάιρόιτ, όπου ο Γκούτενμπεργκ έγραψε τη διατριβή του, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και υπογραφή ψευδούς ένορκης κατάθεσης.

«Η διατριβή μου δεν ήταν λογοκλοπή. Κατηγορηματικά αρνούμαι αυτήν την κατηγορία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία όπως και πολλοί γερμανοί ανώτεροι πολιτικοί είναι κάτοχος διδακτορικής διατριβής PhD, τον υποστήριξε λέγοντας ότι: «Η καγκελάριος έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Γκούτενμπεργκ και το έργο του. Η σημερινή του δήλωση αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τις ερωτήσεις για την διατριβή του», πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διδακτορικό τίτλο του μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα από μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπάιρόιτ, το οποίο του έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων για να απαντήσει στους ισχυρισμούς.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, περιέχει λάθη», δήλωσε ο Γκούτενμπεργκ για τη διατριβή του στο συνταγματικό δίκαιο. «Είμαι υπεύθυνος για κάθε ένα από αυτά τα λάθη. Αλλά εγώ δεν εξαπάτησα συνειδητά σε καμία στιγμή, ούτε συνειδητά απέδωσα εσφαλμένα την πατρότητα των κειμένων σε οποιοδήποτε σημείο» πρόσθεσε.