Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, όταν η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μανάμα. Δεκάδες είναι οι τραυματίες σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει πλατεία στο κέντρο της Μανάμα, σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων και την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία του Μαργαριταριού, η αστυνομία επιτέθηκε ξαφνικά στους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αλλά, όπως δήλωσε η αντιπολίτευση, και πλαστικών σφαιρών.

«Επιτέθηκαν στην πλατεία όπου εκατοντάδες άνθρωποι περνούσαν τη νύχτα σε σκηνές», δήλωσε ο Φάντελ Αχμαντ, 37 ετών.

Δύο άνθρωποι ο Μαχμούντ Μάκι Αλι, 22 ετών και ο Αλι Μανσούρ Αχμαντ Χόντερ, 52 ετών, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους οι 10 σοβαρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αλ Ουεφάκ, του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ετσι ο αριθμός των νεκρών στο Μπαχρέιν από τη Δευτέρα οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις φτάνει τους τέσσερις. 

Ο επικεφαλής του σιιτικού συνασπισμού αλ Ουεφάκ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, σεΐχης Αλι Σάλμαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν “χωρίς να υπάρξει πρόκληση” από τους διαδηλωτές.

Επιπλέον οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να μετακινήσουν τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού, την οποία οι διαδηλωτές είχαν μετονομάσει σε πλατεία Ταχρίρ, από την Τρίτη, μετά το θάνατο δύο νεαρών σιιτών στη διάρκεια διάλυσης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σήμερα τα ξημερώματα οι αστυνομία διέλυε τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην πλατεία, η οποία είχε εκκενωθεί και καλυπτόταν ακόμη από καπνό εξαιτίας της χρήσης των δακρυγόνων, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πιθανότητες διαλόγου είχαν εξαντληθεί, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις αρχές του Μπαχρέιν και τους διαδηλωτές «να μην καταφύγουν στη βία», ενώ και η Βρετανία εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στη χώρα.