Σύμφωνα με έγγραφο της Εθνικής Στρατηγικής Kαταπολέμησης της Διαφθοράς (Snlcc), μεταξύ του 1998 και του 2004 υπεξαιρέθηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες του Καμερούν περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

«Το ποσό των κρατικών πόρων του Καμερούν που υπεξαιρέθηκε μεταξύ του 1998 και του 2004 εκτιμάται στα 1.845 δισ. κεντροαφρικανικά φράγκα (2,8 δισ. ευρώ), δηλαδή ετήσια απώλεια 300 δισ. κεντροαφρικανικά φράγκα (457,3 εκατ. ευρώ)», όπως επισημαίνει η Snlcc.

Κυρίως στο δασικό τομέα, μία έρευνα που διενεργήθηκε από τις οργανώσεις Greenpeace, Forest Monitor και το Κέντρο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη εκτιμά ότι η ετήσια απώλεια εξαιτίας της παράνομης εκμετάλλευσης δασών φτάνει κατά μέσο όρο τα 100 δισ. κεντροαφρικανικά φράγκα (152,4 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το κείμενο της Snlcc.

Το Καμερούν θεωρείται μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση του Καμερούν, ξεκίνησε την επιχείρηση Epervier με στόχο να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει στην αυστηρή καταδίκη πολλών προσωπικοτήτων, ανάμεσά τους πρώην υπουργοί και πρώην στελέχη δημόσιων υπηρεσιών.

Παρόλα αυτά το κείμενο της Snlcc υπογραμμίζει ότι «η γνώμη των ειδικών και των παρατηρητών είναι ότι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις καθώς και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τη διαφθορά δε μεταφράζονται σε σημαντική υποχώρηση αυτού του φαινομένου».