Μια ακόμη νύχτα οργής βίωσε την Κυριακή 23/3 η Τουρκία με τις κινητοποιήσεις κατά της προφυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου να συνεχίζονται και τους πολίτες που βρήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας να συγκρούονται με την αστυνομία.
Οι υποστηρικτές του Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησαν στην απόφαση της δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας για την προφυλάκισή του με ρεκόρ συμμετοχής στις προκριματικές προεδρικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματός.
Ειδικότερα, στις εσωκομματικές εκλογές συμμετείχαν τελικά 15 εκατομμύρια Τούρκοι (άλλοι αξιωματούχοι λένε ότι άγγιξαν τα 20 εκατομμύρια οι συμμετέχοντες) με τον ίδιο τον Εκρέμ Ιμάμογλου με δήλωσή του μέσα από την φυλακή να κάνει λόγο για ένα ηχηρό «ράπισμα» σε βάρος του Ρετζέπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Αναβρασμός στην Ευρώπη για την προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τη σύλληψη και την προφυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Τουρκία, καλώντας η δίκη του αντιπολιτευόμενου να είναι δίκαιη και να τύχει σεβασμού το κράτος δικαίου.
«Ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν πρέπει να διεξάγεται μέσω των δικαστηρίων και των φυλακών», σχολίασε εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.
«Αναμένουμε να διενεργηθεί διαφανής έρευνα για τις κατηγορίες το ταχύτερο δυνατό και οι διαδικασίες να διεξαχθούν στη βάση του κράτους του δικαίου», συνέχισε.
Οι ίδιες αρχές πρέπει να τηρηθούν στις υποθέσεις των εκατοντάδων διαδηλωτών που τέθηκαν υπό κράτηση, συμπλήρωσε.
Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας θύμισε ότι ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών και του κράτους του δικαίου παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

«Η φυλάκιση του Ιμάμογλου αποτελεί σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία»
Η φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και πολλών άλλων προσωπικοτήτων αποτελεί «σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία» στην Τουρκία, στηλίτευσε χθες Κυριακή το βράδυ η γαλλική διπλωματία, θυμίζοντας πως η Άγκυρα έχει δεσμευτεί να σέβεται τα δικαιώματα των αντιπολιτευόμενων αιρετών.
«Η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών είναι κεντρικό στοιχείο των σχέσεών μας, καθώς και των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Πασκάλ Κονφαβρέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ως κράτος μέλος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία είχε «αναλάβει ελεύθερα», οικεία βουλήσει, «δεσμεύσεις ως προς αυτό».
Μετά την παύση και την προφυλάκισή του ο κ. Ιμάμογλου κατήγγειλε πως υφίσταται «εξωδικαστική εκτέλεση», με μήνυμά του που δημοσιοποίησαν συνήγοροί του, καλώντας «το έθνος να αγωνιστεί».
Η Γαλλία εκφράζει ξανά «τη βαθιά ανησυχία της», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ, ο κ. Κονφαβρέ. «Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των αντιπολιτευόμενων αιρετών, η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου», σχολίασε.
«Θέλω να μοιραστώ κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενο» είπε μέσα από τη φυλακή ο Ιμάμογλου

Το πρώτο μήνυμά του μέσα από τις φυλακές της Σηλυβρίας έστειλε ο προφυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κάνοντας αναφορά στην υψηλή συμμετοχή στην εσωκομματική ψηφοφορία στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για να πάρει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Το μήνυμα του Εκρέμ Ιμάμογλου έχει ως εξής:
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια είδηση από τη φυλακή της Σηλυβρίας που με έκανε πολύ χαρούμενο.
Υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής στις προκριματικές προεδρικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματός μας.
Ψήφισαν 15 εκατομμύρια πολίτες μας. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αυτής της χώρας, που πληγώθηκαν από την τυραννία της κυβέρνησης, την κατεστραμμένη οικονομία, την αξιοκρατία και την ανομία, έτρεξαν στις κάλπες.
Είπαν “φτάνει πια” στον Ερντογάν.
Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα εκατομμύρια που φώναξαν απόψε στο Σαρατσχανέ και στις πλατείες σε όλη τη χώρα μου.
Αυτές οι κάλπες θα στηθούν και το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι».
Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα εκατομμύρια που φωνάζουν στο Saraçhane και στις πλατείες σε όλη τη χώρα μου απόψε. Εκείνη η κάλπη θα έρθει, το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι στο πρόσωπο».
Silivri Cezaevi’nden beni çok mutlu eden bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum.
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) March 23, 2025
Cumhuriyet Halk Partimizin Cumhurbaşkanlığı önseçiminde rekor düzeyde bir katılım gerçekleşti.
15 milyon vatandaşımız oy kullandı. İktidarın zulmünden, tarumar edilen ekonomiden,…
Πηγή: ΑΠΕ