Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ερευνούν την περίπτωση η φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 59 ανθρώπων στο κλαμπ του Κότσανι να είναι υπόθεση διαφθοράς, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάντσε Τόσκοβσκι.
«Αυτή η εταιρεία δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Αυτή η άδεια, όπως και πολλά άλλα πράγματα στο παρελθόν, συνδέεται με την διαφθορά», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κότσανι, τον τόπο όπου συνέβη η τραγωδία κατά την διάρκεια συναυλίας σε κλαμπ την περασμένη νύκτα.
Περισσότερα από είκοσι πρόσωπα θεωρούνται ύποπτα στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Ανάμεσά τους τα δύο βασικά μέλη του συγκροτήματος hip-hop DNK, πολύ δημοφιλούς στην Βόρεια Μακεδονία. Η συναυλία του συγκροτήματος ξεκίνησε τα μεσάνυκτα. Περίπου τρεις ώρες αργότερα ξέσπασε η πυρκαγιά.
Ο γιος του ιδιοκτήτη του κλαμπ, ο διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας και μέλη της ασφάλειας του καταστήματος περιλαμβάνονται στους υπόπτους.
Περί τα δεκαπέντε άτομα έχουν συλληφθεί ανάμεσά τους και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας. Οι υπόλοιποι ύποπτοι νοσηλεύονται ή περιλαμβάνονται στους νεκρούς, σύμφωνα με τον Πάντσε Τόσκοβσκι
❗️🇲🇰 – On March 16, 2025, a fire broke out at 3:00 a.m. in the Pulse nightclub in Kocani, North Macedonia, killing 51 people and injuring over 100.
— 🔥🗞The Informant (@theinformant_x) March 16, 2025
The blaze, sparked by pyrotechnic devices during a concert, spread rapidly after sparks ignited the ceiling, as shown in a… pic.twitter.com/Ui6aHtnU1n
Πέντε εισαγγελείς θα αναλάβουν την έρευνα
Πέντε εισαγγελείς θα αναλάβουν την έρευνα για την πολύνεκρη φωτιά σε ντισκοτέκ της πόλης Κότσανι, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Βόρειας Μακεονίας Λιούπτσο Κότσεφσκι.
«Αυτή τη στιγμή, έχουν εκδοθεί εντολές για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων» και λαμβάνονται καταθέσεις από κάποια άτομα, είπε ο Κότσεφσκι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Πλάνα του πρακτορείου Reuters δείχνουν τις καμένες λαμαρίνες από την οροφή της ντισκοτέκ Pulse, που έχουν καταρρεύσει σε ορισμένα σημεία. Τα ξύλινα δοκάρια στο εσωτερικό της έχουν μαυρίσει από τη φωτιά και τον καπνό.
Σε ετοιμότητα ελληνικά στη Θεσσαλονίκη
Στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα τρία νεαρά άτομα που μεταφέρθηκαν εκεί διασωληνωμένα, με ασθενοφόρα της Βόρειας Μακεδονίας μετά το πολύνεκρο περιστατικό σε ντισκοτέκ στην πόλη Κότσανι, της γειτονικής χώρας. Ήδη βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παπανικολάου, η δομή βρίσκεται σε ετοιμότητα να παραλαμβάνει όσα περιστατικά χρειαστεί.