Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών τη Ρωσία, έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

«Δεδομένου ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή “βομβαρδίζει” την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, σκέφτομαι σοβαρά τραπεζικές κυρώσεις μεγάλης κλίμακας, κυρώσεις και δασμούς κατά της Ρωσίας, μέχρι να επιτευχθεί εκεχειρία και τελική ειρηνευτική συμφωνία» έγραψε ο Τραμπ στο δίκτυό του Truth Social.

«Προς τη Ρωσία και την Ουκρανία, ελάτε τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πριν να είναι πολύ αργά. Σας ευχαριστώ!»

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα μαζική επίθεση με drones και πυραύλους σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητεί άλλη μια φορά κατάπαυση του πυρός στους αιθέρες και στη θάλασσα.

Σε αυτή τη «συνδυασμένη επίθεση», η Ουκρανία έγινε στόχος τουλάχιστον 58 ρωσικών πυραύλων και 194 drones, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε τη Δευτέρα παύση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, μετά την έντονη αντιπαράθεσή του την περασμένη Παρασκευή με τον Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Τραμπ έχει προβεί σε πρωτοφανή βήματα προσέγγισης με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έχει δηλώσει ότι ήθελε να διατηρήσει την πίεση στη Μόσχα.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας πρόκειται να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη για να συζητήσουν ένα πλαίσιο για μια ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον. Αμερικανοί και Ρώσοι είχαν ήδη συναντηθεί στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ρωσία: Πιθανή βάση για μια ουκρανική συμφωνία το προσχέδιο της Κωνσταντινούπολης από το 2022

Τα προσχέδια συμφωνίας που συζητήθηκαν από τη Μόσχα και το Κίεβο τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου θεωρούνται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ πιθανή βάση για μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Τα προσχέδια, που συζητήθηκαν σε συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου 2022, θα είχαν αναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποδεχθεί ένα μόνιμα ουδέτερο και χωρίς πυρηνικά καθεστώς, με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία – τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά οι δύο πλευρές διαφώνησαν σχετικά με τις ρωσικές απαιτήσεις, που περιελάμβαναν το δικαίωμα βέτο αναφορικά με ενέργειες από τις εγγυήτριες χώρες με στόχο να βοηθήσουν την Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης.

«Ήταν πολύ, πολύ, αυτό που μπορώ να χαρακτηρίσω πειστικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο αυτού που ονομάζεται συμφωνία Πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Στιβ Γουίτκοφ, ο αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή.

«Ήρθαμε πολύ, πολύ κοντά στο να υπογράψουμε κάτι και νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το πλαίσιο ως οδηγό για να πετύχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» είχε συμπληρώσει.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας για το προσχέδιο της Κωνσταντινούπολης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους:

«Στην Ουάσιγκτον, έχουμε ακούσει επίσης δηλώσεις ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει βάση, σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις. Και, φυσικά, ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να έχουν τις Συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης ως αφετηρία».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίχι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Κίεβο δεν είχε λάβει προτάσεις από τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν τα έγγραφα της Κωνσταντινούπολης ως βάση για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η στάση του Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο απέρριπτε την προσέγγιση της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντάς την τελεσίγραφο που απαιτεί την παράδοση της χώρας του.

Οι γοργές κινήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορθωθούν οι αμερικανικές σχέσεις με τη Ρωσία και να δοθεί ένα γρήγορο τέλος στον τριετή πόλεμο έχουν δημιουργήσει φόβους στο Κίεβο και μεταξύ των ευρωπαίων συμμάχων του ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας μπορεί να θυσιαστούν.

Οι φόβοι αυτοί εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίθεση του Τραμπ στον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια την παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και της παροχής πληροφοριών στο Κίεβο.

Μεταξύ άλλων σημείων διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις του 2022 ήταν το αίτημα της Ρωσίας για μεγάλες περικοπές στο μέγεθος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στον αριθμό των τεθωρακισμένων, πυραύλων, πολεμικών αεροσκαφών και άλλου οπλισμού.