Οι προτεινόμενες αλλαγές στο σύστημα φαρμάκων του Καναδά που θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα προσθέσουν δισεκατομμύρια δολάρια στη συνταγογράφηση του Καναδά σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έκθεση, που ανατέθηκε από τον Καναδικό Γενικό Φαρμακευτικό Σύλλογο (CGPA) σε δύο ειδικούς επιστήμονες, καταδεικνύει πως οι αλλαγές που προτείνονται από την ΕΕ «θα μεγεθύνουν σημαντικά» την περίοδο της αποκλειστικότητας στην αγορά για τα φάρμακα των γνωστών εταιρειών και θα σημάνουν υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, καθώς και τα ιδιωτικά και δημόσια ταμεία των φαρμάκων.

«Οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και τα ασφαλιστικά ταμεία της κυβέρνησης – θα αντιμετωπίσουν σημαντικά υψηλότερο κόστος στα φάρμακα, καθώς η αποκλειστικότητα επεκτείνεται στα περισσότερο δημοφιλή συνταγογραφούμενα φάρμακα», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Οι ερευνητές -οι Aidan Hollis του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και Paul Grootendorst από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Τορόντο- σημειώνουν πως η ετήσια αύξηση του κόστους αναμένεται να φτάσει το ύψος του 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Η έκθεση αναφέρει πως «ουσιαστικό μερίδιο» των δαπανών των προτεινόμενων αλλαγών της ΕΕ θα επιβαρύνει τα φαρμακευτικά ταμεία της κυβέρνησης, τα οποία αγωνίζονται να συγκρατήσουν την άνοδο του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η έκθεση αντανακλά την έλλειψη ηγεσίας εκ μέρους της συντηρητικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Πίτερ Βάν Λόουν, διατείνεται πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Καναδά και την ΕΕ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν πως οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων από επώνυμες φαρμακευτικές εταιρείες στον Καναδά.

Η έκθεση επισημαίνει πως το ύψος των επιπλέον επενδύσεων στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας, που θα προκύψει από τις προτεινόμενες αλλαγές της ΕΕ θα είναι «ένα μικρό μέρος των πρόσθετων δαπανών για τον Καναδά».

Ο Jim Keon, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, δήλωσε πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπό αυτούς τους όρους θα αυξήσει τα κέρδη των επώνυμων μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας του Καναδά.