Φαινόταν πως η κατάσταση δεν θα μπορούσε να γίνει πιο σκοτεινή για την Ουκρανία, μέχρι που… μίλησε ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Αφού απέκλεισε τον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τις πρώτες συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, ο Τραμπ την Τρίτη κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία ότι ξεκίνησε μια σύγκρουση που έχει ρημάξει τη χώρα και έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, στις πιο εχθρικές του δηλώσεις μέχρι σήμερα κατά του Ζελένσκι, ο Τραμπ επανέλαβε ένα ακόμα από τα επιχειρήματα του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι ήρθε η ώρα για εκλογές στην Ουκρανία, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία απομάκρυνσης του Ζελένσκι από την εξουσία.

Τα σχόλια του Τραμπ προκαλούν ανησυχίες στην Ευρώπη, η οποία επίσης αποκλείστηκε από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία, ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να επιβάλει μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία προς όφελος του Κρεμλίνου.

Οι δηλώσεις του επίσης φαίνεται να αντιβαίνουν άμεσα στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τη ρωσική αντιπροσωπεία είχε διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα ήταν δίκαιη για όλες τις πλευρές.

Η επίθεση του Τραμπ κατά του Ζελένσκι, ο οποίος αρχικά είχε την αντιμετώπιση ήρωα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντίστασή του στη ρωσική εισβολή στο Κίεβο, σηματοδοτεί τη στροφή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία από τη στήριξη του θύματος της εισβολής τώρα φαίνεται να επιβραβεύει τον επιτιθέμενο.

«Έχουμε μια κατάσταση που δεν έχουμε εκλογές στην Ουκρανία, όπου έχουμε στρατιωτικό νόμο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο θέρετρό του, το Mar-a-Lago. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι είναι «στο 4%» και ότι «έχουμε μια χώρα που έχει γίνει συντρίμμια».

Η αξιόπιστη δημοσκόπηση σε μια εμπόλεμη ζώνη, όπου χιλιάδες Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί ή έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, είναι δύσκολη. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, ενώ η δημοτικότητα του Ζελένσκι έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή του πολέμου, δεν βρίσκεται στα επίπεδα που επικαλέστηκε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρέπει να διεξαγάγει εκλογές για να έχει λόγο στο μέλλον, λέγοντας: «Ξέρετε, θέλουν μια θέση στο τραπέζι. Δεν θα έπρεπε ο λαός της Ουκρανίας να έχει λόγο; Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχαμε εκλογές».

Φαίνεται ότι ο Τραμπ είναι ευαίσθητος στην κριτική ότι επαναλαμβάνει ρωσική προπαγάνδα, καθώς έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό δεν είναι κάτι ρωσικό, αυτό προέρχεται από εμένα».

Οι τελευταίες εκλογές στην Ουκρανία επρόκειτο να διεξαχθούν τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν εφικτό εν μέσω πολέμου, θέση που υποστηρίζεται από το Σύνταγμα της χώρας. Η επιμονή του Τραμπ για δημοκρατικές εκλογές είναι ειρωνική, δεδομένης της άρνησής του να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ. Επιπλέον, είναι ακόμα πιο προκλητική, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία για πάνω από δύο δεκαετίες, διεξάγοντας ψευδεπίγραφες εκλογές και επιβάλλοντας σκληρή καταστολή.

Ο Τραμπ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αιτία του πολέμου στην Ουκρανία

Η πρόσφατη προσπάθεια του Τραμπ να επηρεάσει την αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά με την Ουκρανία θυμίζει τις προηγούμενες προσπάθειές του να θολώσει την αλήθεια για πολιτικά οφέλη, όπως έκανε στις εκλογές του 2020.

Στο Mar-a-Lago, επιχείρησε να αναθεωρήσει τα γεγονότα γύρω από την εισβολή της Ρωσίας, όταν οι δυνάμεις του Πούτιν πέρασαν τα σύνορα μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης δημοκρατίας και άλλαξαν τον χάρτη της Ευρώπης.

«Σήμερα άκουσα: “Ω, δεν μας κάλεσαν“», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες της Ουκρανίας για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία ειρήνης. «Είστε εκεί για τρία χρόνια. Έπρεπε να το είχατε τελειώσει μετά από τρία χρόνια. Δεν έπρεπε να το είχατε ξεκινήσει. Μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία», τόνισε.

Ουσιαστικά, ο Τραμπ υπονοεί ότι οι Ουκρανοί έπρεπε να είχαν συνθηκολογήσει με τη Ρωσία, κάτι που θα σήμαινε την εγκαθίδρυση μιας φιλορωσικής κυβέρνησης στο Κίεβο ή την παράδοση των εδαφών τους στον Πούτιν.

Η αντίδραση του Τραμπ στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να ακολουθηθούν από μια προσωπική συνάντηση με τον Πούτιν έως το τέλος του μήνα, ενισχύει την ήδη ευνοϊκή για τη Ρωσία κατάσταση. Οι δηλώσεις του αναμένεται να αυξήσουν την αντίσταση των Ευρωπαίων στις ειρηνευτικές του προτάσεις, καθώς η κυβέρνησή του επιμένει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβλέπει την τήρηση οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.

Ο Τραμπ δεν έδωσε σαφείς λεπτομέρειες για το πώς θα μοιάζει μια συμφωνία ειρήνης, ενισχύοντας τις εντυπώσεις ότι η βασική του επιδίωξη είναι μια πολιτική νίκη, ανεξαρτήτως των συνεπειών για την Ουκρανία.

Ωστόσο, η προσέγγισή του προς τον Πούτιν δεν υποστηρίζεται από όλους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο γερουσιαστής, Ρότζερ Γουίκερ, δήλωσε ότι ο ρώσος ηγέτης είναι «εγκληματίας πολέμου» που αξίζει να φυλακιστεί «για το υπόλοιπο της ζωής του, αν όχι να εκτελεστεί». Ο γερουσιαστής, Τζον Κένεντι, πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «έχει τη δίψα για αίμα του Στάλιν», αν και απέφυγε να επικρίνει ευθέως τον Τραμπ.