Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρατηρούσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, από τον Λευκό Οίκο, έκανε την πιο περίεργη αμερικανική παρέμβαση στη μακρά ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος επανειλημμένα υποστήριξε την πρότασή του ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρέπει να μετεγκατασταθούν από τη Γάζα σε άλλη περιοχή, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να αναλάβουν τη Λωρίδα και να χτίσουν τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», στέλνοντας ακόμη και στρατεύματα, αν χρειαστεί. 

«Χτίζουμε πραγματικά καλής ποιότητας κατοικίες, σαν μια όμορφη πόλη, σαν ένα μέρος όπου (οι άνθρωποι) μπορούν να ζήσουν και να μην πεθάνουν, διότι η Γάζα είναι η εγγύηση ότι θα καταλήξουν να πεθάνουν» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Με λίγα λόγια, ο Τραμπ επινόησε έναν εντυπωσιακό γεωπολιτικό μετασχηματισμό της Μέσης Ανατολής και μια πολιτική σανίδα σωτηρίας για τον Νετανιάχου, δείχνοντας γιατί ο πρωθυπουργός, παρά τις προηγούμενες εντάσεις τους, περίμενε για την επιστροφή του οικοδεσπότη του στην εξουσία, στις εκλογές του 2024.

Ο Νετανιάχου μπορεί τώρα να διεκδικήσει την υποστήριξη των δεξιών παρατάξεων στον συνασπισμό του, οι οποίες απειλούν ασταμάτητα την εξουσία του, ως ο μοναδικός και ζωτικός σύνδεσμος προς τον Τραμπ. 

Οι απόψεις του αμερικανού προέδρου είναι πλέον παράλληλες με την επιθυμία των ισραηλινών σκληροπυρηνικών να δουν τους Παλαιστινίους να εκδιώκονται από αυτό το  μέρος, το οποίο θεωρούν ως την ιερή γη του Ισραήλ.

Ο ακροδεξιός πρώην υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir, ο οποίος παραιτήθηκε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου νωρίτερα αυτό το έτος προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, επιβεβαίωσε τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ της σκέψης του Τραμπ και των ακραίων συντηρητικών στο Ισραήλ.

«Donald, αυτό μοιάζει με την αρχή μιας όμορφης φιλίας» έγραψε σε ανάρτηση στο X.

Μια συγκλονιστική στιγμή

Τα σχόλια του Τραμπ, που διατυπώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πρώτα σε τελετή υπογραφής εκτελεστικής δράσης και αργότερα μαζί με τον Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο και σε κοινή συνέντευξη Τύπου ήταν μια στιγμή-ορόσημο στην ιστορία της ειρηνευτικής διαδικασίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Το να βλέπεις έναν αμερικανό πρόεδρο να εγκρίνει μια βίαιη απέλαση των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, σε μια έξοδο που θα ανέτρεπε δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής, Διεθνούς Δικαίου και βασικής ανθρωπιάς, ήταν συγκλονιστικό.

Ο Τραμπ ακολούθησε την πιο ιμπεριαλιστική παρόρμηση μιας δεύτερης θητείας, κατά την οποία έχει ήδη απειλήσει να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά, τη Γροιλανδία και τον Καναδά. 

«Οι ΗΠΑ θα καταλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά και μαζί της» είπε ο Τραμπ. «Θα το κατέχουμε και θα είμαστε υπεύθυνοι για την εξάρθρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και άλλων όπλων στην τοποθεσία. Ισοπεδώστε την περιοχή και απαλλαγείτε από τα κατεστραμμένα κτίρια, ισοπεδώστε τη, δημιουργήστε μια οικονομική ανάπτυξη που θα παρέχει απεριόριστες θέσεις εργασίας και στέγαση για τους ανθρώπους της περιοχής, κάντε μια πραγματική δουλειά, κάντε κάτι διαφορετικό» είπε, μεταξύ άλλων, ο Τραμπ.

Η ιδέα μοιάζει με ένα σχέδιο που προτάθηκε από τον επενδυτή γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, πέρυσι: Να μετακινήσει τους Παλαιστινίους από τη Γάζα και να την «καθαρίσει», ώστε να αναπτύξει την «πολύ πολύτιμη» μεσογειακή προκυμαία της περιοχής.

Αν ο ηγέτης της πιο ισχυρής δημοκρατίας του κόσμου πραγματοποιούσε μια τέτοια αναγκαστική μετεγκατάσταση, θα δημιουργούσε μια δικαιολογία για κάθε αυταρχικό ηγέτη να ξεκινήσει προγράμματα μαζικής εθνοκάθαρσης εναντίον ευάλωτων μειονοτήτων.

Η αγνοία του προέδρου για τις φιλοδοξίες των Παλαιστινίων και η υπόθεσή του ότι θα προτιμούσαν μια σύγχρονη οικιστική ανάπτυξη αλλού, έδειξε μια εκπληκτική αφέλεια σχετικά με τα αίτια της σύγκρουσης.

Αλλά αυτό φάνηκε και σε μια αλληλεπίδραση στο Οβάλ Γραφείο, όταν ρώτησε: «Γιατί θέλουν να επιστρέψουν; Το μέρος ήταν κόλαση». Ένας δημοσιογράφος απάντησε: «Αλλά είναι το σπίτι τους, κύριε. Γιατί να φύγουν;».

Η πλήρης εκκένωση της Γάζας θα έφερνε σοβαρό πλήγμα στα όνειρα των Παλαιστινίων για δημιουργία κράτους και θα διαμόρφωνε ένα προηγούμενο που θα μπορούσε επίσης να εγείρει αμφιβολίες για την παλαιστινιακή παρουσία στη Δυτική Όχθη, η οποία θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως η Γάζα, ως κατεχόμενη από το Ισραήλ έδαφος.

Από την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948, οι ελπίδες επιστροφής για χιλιάδες Παλαιστινίους που ζουν στη φτώχεια σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε μέρη όπως η Βηρυτός και η Ιορδανία, έχουν αποδειχθεί μάταιες. Έτσι, οι κάτοικοι της Γάζας δεν θα έφευγαν ποτέ με βάση τις υποσχέσεις ότι μια μέρα θα μπορούσαν να επιστρέψουν.

Παγκόσμιες αντιδράσεις για την πρόταση Τραμπ

Η πρόταση Τραμπ αποδοκιμάστηκε από μια πλειάδα χωρών, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Κίνα και η Ρωσία.

Εν τω μεταξύ και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου:.

«Η απάντηση στις αμερικανικές δηλώσεις για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα» σημειώνει ο Αμπάς «είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα του λαού μας».

Παρά τις αποδοκιμασίες της πρότασής του, δήλωσε σήμερα πως «όλοι λάτρεψαν» την πρότασή του.

«Όλοι το λάτρεψαν» είπε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις στο σχέδιό του.