Ο πιο ισχυρός πολιτικός αντίπαλος του προέδρου της χώρας Καΐς Σάγεντ, ένας πρώην πρωθυπουργός, δημοσιογράφοι, πολυάριθμες πολιτικές προσωπικότητες της Τυνησίας και μέλη των οικογενειών τους καταδικάστηκαν σήμερα σε βαριές ποινές φυλάκισης για «υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας», σε μια δικαστική απόφαση-σκούπα κάθε αντίθετης φωνής.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου επικρίθηκαν αμέσως από συγγενείς των κατηγορουμένων και την ένωση δημοσιογράφων, οι οποίοι έκαναν λόγο για «πολιτική» και «άδικη» απόφαση.

Ο 83χρονος Ρασίντ Γανούσι, ηγέτης του συντηρητικού ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, καταδικάστηκε σε 22 χρόνια κάθειρξη, δήλωσαν δύο δικηγόροι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Καταδικασμένος για πολλές άλλες υποθέσεις, βρίσκεται ήδη στη φυλακή.

Ο πρώην πρωθυπουργός Χισάμ Μασίσι καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 35 ετών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι γυναίκες δημοσιογράφοι Σαχραζέντ Ακάχα και Χάντα Χατζ Μπαρέκ καταδικάστηκαν σε 27 και 5 χρόνια, αντίστοιχα.

Γνωστή ως υπόθεση «Instalingo» από το όνομα μιας εταιρείας παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου που τελεί υπό έρευνα από το 2021, η εταιρεία κατηγορείται συγκεκριμένα για σχέδια «κατά της κρατικής ασφάλειας».

Περίπου 50 άτομα δικάστηκαν, μεταξύ των οποίων ο πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μοχάμεντ-Αλί Αρούι, και ένα ηγετικό στέλεχος της Ενάχντα, ο Σάγεντ Φερζανί. Ο Αρούι καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση και ο Φερζανί σε 13 χρόνια.

Η κόρη του, Καουτέρ Φερζανί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η ετυμηγορία ήταν «σοκ» παρόλο που η ίδια περίμενε μια βαριά ποινή.

«Είναι ένα πολιτικό θέμα», είπε. Στην περίπτωση του πατέρα της «δεν υπήρχε κανένα απολύτως αποδεκτικό στοιχείο, ούτε καν κατασκευασμένα στοιχεία (…) Οι ετυμηγορίες είχαν αποφασιστεί εκ των προτέρων, οι δικαστές δεν εξέτασαν πραγματικά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης».

Ο Ρασίντ Γκανουσί αρνήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο λόγω «ανυπαρξίας ενός ανεξάρτητου συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης», σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Απουσίαζε επίσης από την ακρόαση χθες Τρίτη, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το 2022 ο Γκανουσί έκρινε ότι ο νομικός φάκελος για την υπόθεσή του ήταν «κενός» και ότι επρόκειτο για «ψευδή υπόθεση».

Σήμερα, ο γιος του, Μουάχ, και η κόρη του, Σουμάγια, καθώς και ο γαμπρός του, Ραφίκ Αμπντεσαλέμ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών, καταδικάστηκαν επίσης για την υπόθεση αυτή, αντίστοιχα σε ποινές κάθειρξης 35 ετών, 25 ετών και 34 ετών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Τυνήσιων Δημοσιογράφων (SNJT), ο Ζιγιέν Νταμπάρ, κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια «βαριά και άδικη» καταδικαστική απόφαση κατά της δημοσιογράφου Χάντα Χατζ Μπαρέκ, απόφαση που «αποδεικνύει ότι το σύστημα δικαιοσύνης επικρέμαται ως απειλή πάνω από τα κεφάλια των δημοσιογράφων».Το κόμμα Ενάχντα, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε μια «πολιτική» δίκη.

Το Ενάχντα ήταν η κύρια δύναμη στο κοινοβούλιο όταν το διέλυσε ο πρόεδρος Καΐς Σάγεντ με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 25 Ιουλίου 2021.

Μετά από αυτό το πραξικόπημα, αντιπολίτευση και τυνησιακές και ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις διατυπώνουν την απογοήτευση για την οπισθοδρόμηση σε ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τυνησία.

Ο αρχηγός του κράτους επανεξελέγη με ποσοστό άνω του 90% των ψήφων στις 6 Οκτωβρίου, σε εκλογές με προσέλευση κάτω του 30%, και με το υψηλότερο ποσοστό αποχής από την έλευση της δημοκρατίας το 2011.

Λίκνο των εξεγέρσεων που βαφτίστηκαν Αραβική Άνοιξη, στην Τυνησία, πολλές τυνησιακές και διεθνές μκο, κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για μια «αυταρχική παρέκκλιση» του προέδρου Σάγεντ, μιλώντας για κατεδάφιση μηχανισμών ελέγχου της εξουσίας που δημιουργήθηκαν μετά το 2011 και την κατάπνιξη κάθε αντίθετης φωνής, ιδίως της κοινωνίας των πολιτών, με τις συλλήψεις συνδικαλιστών, ακτιβιστών, δικηγόρων, χρονικογράφων…

Νικώντας για πρώτη φορά το 2019, με σχεδόν 73% των ψήφων και συμμετοχή 58%, ήταν ακόμη δημοφιλής όταν ο συνταγματολόγος αυτός που παρουσιαζόταν ως αδιάφθορος άρχισε τη διαδικασία συγκέντρωσης όλων των εξουσιών στα χέρια του, το καλοκαίρι του 2021, υποσχόμενος τάξη έπειτα από χρόνια παραλυτικής πολιτικής αστάθειας.

Χρόνια αργότερα, πολλοί Τυνήσιοι του προσάπτουν πως αφιέρωσε την ενέργειά του πάνω απ’ όλα στο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών του με τους αντιπάλους του, ιδιαίτερα το Ενάχντα, κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή τη δεκαετία που ακολούθησε την ανατροπή του δικτάτορα Μπεν Αλί το 2011.

Πηγή:ΑΠΕ