Το ποια κατεύθυνση θα πάρει η Αίγυπτος απασχολεί όλο και περισσότερους πολιτικούς αναλυτές. Σε άρθρο τους οι New York Times υποστηρίζουν ότι χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να βγουν από την ιστορία της Τουρκίας. Το να ενώσει κανείς το Ισλάμ με τη δημοκρατία και μια υγιή οικονομία είναι το ζητούμενο για όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό το έχει πλησιάσει μόνο η Τουρκία, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Όλος ο αραβικός κόσμος ζηλεύει την Τουρκία τονίζει με δήλωση του στέλεχος του International Crisis Group. Υποστηρίζει πως έχει μια γερή βάση, έναν αγαπητό αρχηγό, προϊόντα που πουλιούνται σε όλη την περιοχή, μεταξύ αυτών και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, και μια οικονομία με αξία ισότιμη του μισού αραβικού κόσμου.
Όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε το πρώτο του επίσημο ταξίδι σε μουσουλμανική χώρα στη Τουρκία τον Απρίλιο του 2009 και ακολούθησε η ομιλία του στο Κάιρο δύο μήνες μετά. Από τότε η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, Αιγύπτου και Τουρκίας, έχει μεγαλώσει με την οικονομία της Τουρκίας να αναπτύσσεται ταχύτατα ενώ ο Ερντογάν φαίνεται πως θα κερδίσει την τρίτη του εκλογή έχοντας καταφέρει να αποδυναμώσει τον άλλοτε παντοδύναμο στρατό. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν αναγνωρίζεται ως η πιο σημαντική παρουσία στη πολιτική της Μέσης Ανατολής, καταλήγει το άρθρο.