Μαζικές διαδηλώσεις ταράζουν τη Σερβία, με χιλιάδες ανθρώπους, ειδικά νέους, να βγαίνουν στους δρόμους και να καλούν σε παραίτηση τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η Deutsche Welle έγραψε ότι οι διαδηλώσεις είναι σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες, με αφορμή την κατάρρευση του στεγάστρου του σιδηροδρομικού σταθμού του Νόβι Σαντ, τον περασμένο Νοέμβριο, που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά ακόμη δύο. Οι διαδηλώσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα και μαζί με την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και τα αφιερώματα στα θύματα του συμβάντος έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Οι φοιτητές έχουν αποκλείσει σχεδόν όλες τις σχολές των τριών μεγαλύτερων εθνικών πανεπιστημίων, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την παραίτηση του πρωθυπουργού και του δημάρχου του Νόβι Σαντ.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα φύγουμε από τα μπλόκα χωρίς να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας. Αυτό είναι αναμφίβολα ένα σημείο καμπής. Είναι η αρχή του τέλους» δήλωσε στην DW η Ana Djuric, φοιτήτρια από το Novi Sad.
Περίπου 5.000 καθηγητές και ακαδημαϊκό προσωπικό έχουν ενταχθεί στους φοιτητές. «Το χάος, το έγκλημα και η κυριαρχία της άγνοιας και της ανικανότητας – είναι αφόρητο να τα βλέπεις» λέει η Ljubica Oparnica, καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Novi Sad. Αποδίδει στους φοιτητές την αποκατάσταση της πίστης της ότι η αλλαγή είναι δυνατή. «Είμαι πραγματικά γοητευμένη από τον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές συνεργάζονται» λέει. «Η αλληλεγγύη τους είναι ένα φρούριο που δεν μπορεί να παραβιαστεί. Αν όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα -και εδώ είναι σαφές ότι όλοι θέλουμε ένα νέο σύστημα, μια νέα και διαφορετική εποχή- αυτό το καθεστώς δεν έχει καμία ελπίδα».
Η υποστήριξη έχει, επίσης, εισρεύσει από τη σερβική διασπορά παγκοσμίως -από τη Νέα Υόρκη έως τη Μελβούρνη- με συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και ο αστέρας του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους φοιτητές στο Australian Open. Οι πολίτες προσφέρουν τρόφιμα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παρέχουν βασικές προμήθειες, οι οδηγοί ταξί προσφέρουν δωρεάν διαδρομές και οι αγρότες έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν τους διαδηλωτές με τα τρακτέρ τους.
Η προστασία μπορεί κάλλιστα να είναι απαραίτητη, καθώς οι μαθητές αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση. Οι φιλοκυβερνητικές φυλλάδες τούς έχουν χαρακτηρίσει «ξένους πράκτορες» και έχουν δημοσιεύσει προσωπικές πληροφορίες γι’ αυτούς. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ότι ορισμένους γονείς έχουν επισκεφθεί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.
Οι δάσκαλοι, με την υποστήριξη των γονέων, αναστέλλουν τα μαθήματα. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου τη Δευτέρα, όχι μόνο για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς και τις κακές συνθήκες εργασίας, αλλά και για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους μαθητές. Παρ’ όλο που τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα εκπαιδευτικών της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία με τη σερβική κυβέρνηση για αυξήσεις μισθών και κήρυξαν μορατόριουμ στις απεργίες, ορισμένα σχολεία και εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο.
«Η εκπαίδευση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια κοινωνία που μαστίζεται από συστημική διαφθορά. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει όσο οι ιθύνοντες είναι λογογράφοι, πλαστογράφοι, σφετεριστές και χειραγωγοί» δήλωσε ο Dusan Kokot της Ανεξάρτητης Ένωσης Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της Σερβίας. Σε αντίθεση με τα τέσσερα μεγάλα συνδικάτα εκπαιδευτικών που διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση, το συνδικάτο του Kokot κήρυξε επ’ αόριστον στάση εργασίας.
Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς προειδοποίησε ότι θα σταλούν επιθεωρητές στα σχολεία που θα απεργήσουν και έθεσε το ενδεχόμενο απολύσεων. «Δεν απειλώ κανέναν» δήλωσε ο Βούτσεβιτς. «Απλώς προτρέπω όλους να μην παίζουν με τα παιδιά και το εκπαιδευτικό σύστημα». Δύο επιθεωρητές έχουν ήδη ανακοινώσει την άρνησή τους να συμμορφωθούν, επικαλούμενοι επαγγελματικές και ηθικές ανησυχίες. Σε ένα σχολείο, όλα τα μέλη του προσωπικού υπέγραψαν δήλωση, λέγοντας ότι θα παραιτούνταν αν κάποιος συνάδελφος αντιμετώπιζε επιπτώσεις.