Ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι είναι διαγνωσμένος ναρκισσιστής αναφέρει ότι η επίλυση ενός μακάβριου γρίφου αποκαλύπτει αν κάποιος έχει το μυαλό ενός ψυχοπαθή ή ενός κοινωνιοπαθή. Ισχυρίζεται ότι αυτός και η αδελφή του, η οποία κατά τον ίδιο είναι διαγνωσμένη κοινωνιοπαθής, είναι τα μόνα άτομα στη ζωή του που κατάφεραν να απαντήσουν σωστά στον γρίφο.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, η ψυχοπάθεια και η κοινωνιοπάθεια είναι ξεχωριστές διαταραχές προσωπικότητας, αλλά μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά: έλλειψη ενσυναίσθησης, χειριστική συμπεριφορά και εγωισμός.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο γρίφος ελέγχει την ικανότητα ενός ατόμου να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο και διατυπώνεται ως εξής: Μια γυναίκα πηγαίνει στην κηδεία της μητέρας της και συναντά έναν άνδρα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ. Οι δύο τους συνδέονται άμεσα και η γυναίκα πιστεύει ότι αυτός ο άντρας μπορεί να είναι το ταίρι της.

Όμως, μετά την κηδεία, συνειδητοποιεί ότι δεν ζήτησε το όνομά του ή τον αριθμό τηλεφώνου του και δεν ξέρει ποιος είναι ή πώς να τον βρει. Ρωτάει όλους γύρω της, αλλά κανείς δεν ξέρει. Είναι στενοχωρημένη που δεν θα τον ξαναδεί ποτέ. Μία εβδομάδα αργότερα, σκοτώνει την αδελφή της.

Η ερώτηση του γρίφου είναι: Γιατί σκότωσε την αδελφή της;

«Για μένα, η απάντηση ήταν προφανής… Πράγμα που συνάντησε πολύ… πώς να το πω… πολύ έκπληκτες αντιδράσεις από τους φίλους μου που με ρώτησαν», είπε ο άνδρας που μοιράστηκε τον γρίφο, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα «The Nameless Narcissist» στο TikTok. «Η αδελφή μου απάντησε αργά γιατί σκέφτηκε ότι ήταν πονηρό ερώτημα, καθώς το θεωρούσε τόσο προφανές», πρόσθεσε σε πρόσφατο βίντεό του.

Η απάντηση στον γρίφο είναι ότι η γυναίκα σκότωσε την αδελφή της, επειδή ο άντρας, που εμφανίστηκε στην κηδεία της μητέρας της, πιθανότατα θα εμφανιζόταν και στην κηδεία της αδελφής της. Επομένως, δολοφόνησε ένα μέλος της οικογένειας για να οργανώσει μια νέα συνάντηση με τον άντρα που την ενδιέφερε, κάτι που θα έκανε μόνο ένα πολύ ψυχρό, υπολογιστικό άτομο.

Ο «Nameless Narcissist» επισημαίνει ότι δεν υπάρχει «καμία έρευνα που να επικυρώνει» αυτόν τον γρίφο και ότι σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να διαγνωστεί κάποιος με διαταραχή προσωπικότητας.

Οι διαταραχές προσωπικότητας είναι πολύπλοκες και απαιτούν μακροχρόνιες ψυχολογικές αξιολογήσεις από εκπαιδευμένους επαγγελματίες που μπορούν να κρίνουν αν το άτομο πληροί όλα τα κριτήρια για να διαγνωστεί με ναρκισσισμό, κοινωνιοπάθεια ή ψυχοπάθεια.

Αν, ωστόσο, υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να έχει χαρακτηριστικά αυτών των διαταραχών, θα ήταν ενδιαφέρον να δείτε πώς προσεγγίζει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Αυτός δεν είναι ο μόνος γρίφος που λέγεται ότι δοκιμάζει τις ψυχοπαθητικές τάσεις των ανθρώπων.

Ορίστε ένα άλλο παράδειγμα: Ένα τρένο εκτροχιάζεται και πλησιάζει να σκοτώσει πέντε άτομα. Εσείς στέκεστε σε μια γέφυρα δίπλα σε έναν άγνωστο. Το σώμα σας είναι πολύ ελαφρύ για να σταματήσει το τρένο, αλλά, αν σπρώξετε τον άγνωστο στις ράγες, θα σώσετε τους πέντε ανθρώπους, σκοτώνοντας όμως εκείνον.

Θα σπρώχνατε τον άνδρα;

Αν απαντήσατε ναι, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έχετε περισσότερες ψυχοπαθητικές τάσεις. Ακόμα κι αν σκοτώνατε τον άνδρα για το γενικότερο καλό, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να διαπράξετε φόνο για να το πετύχετε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cognition» διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που είπαν ότι θα σπρώξουν τον άγνωστο για να σώσουν πέντε ζωές, είχαν επίσης υψηλές βαθμολογίες σε αξιολογήσεις ψυχοπάθειας και χαμηλές σε τεστ ενσυναίσθησης.

«Ωστόσο, αν και υπάρχουν κάποια αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα που επικυρώνουν αυτήν τη δοκιμασία, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως το μόνο εργαλείο διάγνωσης», τονίζουν οι ειδικοί.