«Παρά τα σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, η ζωή στη Μόσχα μπορεί να φαίνεται φυσιολογική: από τα πλήθη των επιβατών στο μετρό μέχρι τα μπαρ και τα κλαμπ που είναι γεμάτα με νέους Ρώσους. Τότε, ξαφνικά, κάτι συμβαίνει για να σου θυμίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα φυσιολογικό στη σημερινή Ρωσία.

Αυτό το κάτι μπορεί να είναι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που διεισδύει στην αεράμυνα της Μόσχας. Ή -ακόμα πιο δραματικό- αυτό που συνέβη το πρωί της Τρίτης: η στοχευμένη δολοφονία ενός ανώτερου ρώσου στρατηγού την ώρα που έβγαινε από μια πολυκατοικία».

Έτσι ξεκινά η ανάλυση του ανταποκριτή του BBC στη Ρωσία, Στιβ Ρόσνεμπεργκ, μετά τη δολοφονία του ρώσου στρατηγού, Ιγκόρ Κιρίλοφ, και του βοηθού του σε έκρηξη στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, όταν ο Κιρίλοφ και ο βοηθός του, Ιλία Πολικάρποφ σκοτώθηκαν από μια βόμβα που ήταν κρυμμένη σε ένα ηλεκτρικό σκούτερ, «η πραγματικότητα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έγινε ολοφάνερη. Τουλάχιστον για εκείνους τους Ρώσους που βρίσκονταν κοντά στον τόπο του εγκλήματος».

«Είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις γι’ αυτό στις ειδήσεις, το αισθάνεσαι μακριά, αλλά όταν συμβαίνει δίπλα σου, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό και τρομακτικό», μου λέει η Λίζα. Ζει ένα κτίριο μακριά από το σημείο της έκρηξης. «Μέχρι τώρα, ο πόλεμος φαινόταν σαν να συνέβαινε πολύ μακριά – τώρα κάποιος είναι νεκρός, εδώ, μπορείς να νιώσεις τις συνέπειες».

«Αυτή η αντίληψη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ως κάτι μακρινό – το έχω ακούσει τόσο συχνά εδώ. Έχω την αίσθηση ότι, για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, αυτός είναι ένας πόλεμος που τον βιώνουν μόνο στην οθόνη της τηλεόρασης ή στο τηλέφωνό τους. Κατά πολλούς τρόπους, πρόκειται για έναν εικονικό πόλεμο. Εκπληκτικό, πραγματικά, αν αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών», σχολιάζει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει:

«Αλλά η δολοφονία ενός ρώσου στρατηγού στη Μόσχα: αυτό είναι ένα ξεκάθαρο κάλεσμα αφύπνισης-απόδειξη ότι αυτός ο πόλεμος είναι πολύ πραγματικός και πολύ κοντά στο σπίτι.

Θα χρησιμεύσει ως κάλεσμα αφύπνισης για τις ρωσικές αρχές; Μάλλον όχι. Δεν υπάρχουν πολλά σημάδια για μια στροφή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Η Μόσχα είναι πολύ πιο πιθανό να εντείνει τον πόλεμο».

Αντιδρώντας στην είδηση της δολοφονίας του Κιρίλοφ, ο οικοδεσπότης ενός πολιτικού talk show στη ρωσική κρατική τηλεόραση κατηγόρησε την Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι «με αυτή την επίθεση ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε τη θανατική του καταδίκη».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι «οι ερευνητές πρέπει να βρουν τους δολοφόνους στη Ρωσία». Πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να καταστρέψουμε τους προστάτες τους που βρίσκονται στο Κίεβο».

Από τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία δημόσια αντίδραση για τη δολοφονία του στρατηγού και του βοηθού του. Αλλά ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η Ρωσία, αντιμέτωπη με απειλές ασφαλείας, «θα ανταποκρίνεται πάντα». Με βάση αυτή τη δέσμευση, τα αντίποινα είναι πιθανά.

Την Πέμπτη, ο ηγέτης του Κρεμλίνου πρόκειται να παραχωρήσει την ετήσια συνέντευξη Τύπου για το τέλος του έτους. Πρόκειται συνήθως για μια μαραθώνια υπόθεση που μεταδίδεται ζωντανά από όλα τα κύρια τηλεοπτικά κανάλια.

«Αναρωτιέμαι: θα χρησιμοποιήσει την εκδήλωση για να σχολιάσει τη δραματική δολοφονία του Κιρίλοφ; Θα σπάσει τη σιωπή του για τη Συρία; Ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει πει μέχρι στιγμής τίποτα δημοσίως για την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, του βασικού συμμάχου της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.

Και τι θα πει στους Ρώσους για το πού κατευθύνεται η χώρα τους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία -που ο Πούτιν εξακολουθεί να αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”- πλησιάζει τα τρία χρόνια;», διερωτάται ο ανταποκριτής του BBC.