Η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας παρουσίασε την Κυριακή μεταλλικά θραύσματα τα οποία φέρονται να ανήκουν στον πύραυλο Oreshnik, που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία προς το Ντνίπρο την εβδομάδα που μας πέρασε.

Η Ουκρανία παρουσίασε σε δυτικούς δημοσιογράφους τα συντρίμμια του νέου ρωσικού πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου, που – όπως αναφέρει το AP, είναι, για την ώρα, αποθηκευμένα σε μυστική τοποθεσία και στη συνέχεια θα τα εξετάσουν ερευνητές.

Από τον πύραυλο έχουν απομείνει μερικά καμένα καλώδια και ένα μεταλλικό κομμάτι σε μέγεθος όσο ένα λάστιχο αυτοκινήτου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται υπολείμματα ενός τέτοιου πυραύλου στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα 11 Mach (δηλαδή, 11 φορές την ταχύτητα του ήχου).

Τι ξέρουμε για τον πύραυλο Orshnik

«Oreshnik» στα ρωσικά σημαίνει «φουντουκιά».

Η Sabrina Singh, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, περιέγραψε τον Oreshnik ως παραλλαγή του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου RS-26. Ο RS-26 είναι ένας πύραυλος 40 τόνων, με στερεά καύσιμα, ο οποίος εκτείνεται σε δύο κατηγορίες συνθηκών.

Ανάλογα με τη γωνία υπό την οποία εκτοξεύεται, ο RS-26 μπορεί να διανύσει λίγο περισσότερο από 5.500 χιλιόμετρα. Αυτό θα τον καθιστούσε ICBM (διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος).

Το πρόβλημα για τους σχεδιαστές του RS-26 ήταν ότι, μέχρι το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ήταν και οι δύο συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς του 1987, η οποία απαγόρευε τις δοκιμές και την ανάπτυξη πυραύλων που κινούνται μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων.

Οι IRBM, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο και να πλήξουν με ελάχιστη προειδοποίηση, είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικοί – εξού και η συνθήκη, σημειώνει το Forbes. Αλλά η Ρωσία συνέχισε κρυφά να αναπτύσσει πυραύλους αυτής της κατηγορίας, γεγονός που τελικά ώθησε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το καθεστώς INF -παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων υποστηρικτών του ελέγχου των εξοπλισμών- το 2019. Σύντομα η Ρωσία ακολούθησε το παράδειγμά της.

Για να αποφύγουν την ανοιχτή παραβίαση της Συνθήκης INF κατά τη διάρκεια των δοκιμών πριν από το 2019, οι Ρώσοι έστρεψαν τον RS-26 σε γωνία ώστε να τον εκτοξεύσουν λίγο πέρα από το όριο των 5.500 χιλιομέτρων της Συνθήκης – παρόλο που ο σχεδιασμός του πυραύλου ευνοούσε το μεσαίο και όχι το διηπειρωτικό βεληνεκές.

Το γεγονός ότι ο νέος Oreshnik είναι προφανώς μια έκδοση του RS-26 υπογραμμίζει ότι ο πρώτος δεν είναι απαραίτητα ICBM – και ο δεύτερος σχεδόν σίγουρα δεν είναι. Ο Hans Kristensen, ειδικός σε θέματα πυρηνικών όπλων της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, δήλωσε ότι ο Oreshnik είναι «κάπως αστείο» λόγω της περίπλοκης προέλευσής του.