Συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή κοινότητα μετά τις δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να δοκιμάζει το υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik, τον οποίος ήδη εκτόξευσε εναντίον της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και σε μαζική παραγωγή του.
«Δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, δεν υπάρχει κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να το δοκιμάζουμε. Είναι απαραίτητο να αρχίσει μαζική παραγωγή».
Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν ο Oreshnik είναι ένα μεμονωμένο μήνυμα ή μια νέα τακτική της Μόσχας. Η χρήση του προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία στο Κίεβο, μετά το εσπευσμένο κλείσιμο της πρεσβείας των ΗΠΑ την Τετάρτη, επικαλούμενη εναέρια απειλή, κάτι που ενέτεινε τον φόβο ότι η Μόσχα αναζητά «εργαλεία», τα οποία είχε κρατήσει για έναν υπαρξιακό αγώνα με μια μεγάλη δύναμη.
Ωστόσο, τα πιο ανησυχητικά νέα της εβδομάδας δεν έχουν σχέση με τους γεωπολιτικούς καβγάδες και τα χτυπήματα στο Ντνίπρο.
Η Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, συνήθως ένθερμος υποστηρικτής του ουκρανικού στρατού, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η πρώτη γραμμή ήταν πιο «ασταθής» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την αρχή του πολέμου.
Η κατάσταση είναι ζοφερή σε όλα τα μέτωπα. Νότια του Χαρκόβου, η Ρωσία πλησιάζει στην πόλη Κουπιάνσκ. Οι γραμμές ανεφοδιασμού απειλούνται γύρω από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Ακόμη και η νότια Ζαπορίζια φαίνεται να δέχεται μεγαλύτερη πίεση και η Μόσχα προσπαθεί επίμονα να απωθήσει την Ουκρανία από το Κουρσκ.
Ζελένσκι: Η Δύση να απαντήσει αποφασιστικά στη νέα πράξη της ρωσικής τρέλας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έσπευσε να απαντήσει σε αυτές τις δηλώσεις, λέγοντας πως η Ουκρανία εργάζεται για την ανάπτυξη νεών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει του «νέους κινδύνους», μετά την ανάπτυξη του νέου, ρωσικού, μέσου βεληνεκούς πυραύλου στον 33ο μήνα του πολέμου.
Ο Ζελένσκι στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του, είπε ότι ο κόσμος χρειάζεται μια «σοβαρή απάντηση», ώστε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να φοβηθεί να επεκτείνει τον πόλεμο και να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του.
Είπε ακόμα ότι η χρήση μιας άλλης χώρας για τη «δοκιμή νέων όπλων για την τρομοκρατία» αποτελεί σαφώς διεθνές έγκλημα.
Τι γνωρίζουμε για τον μυστηριώδη πύραυλο που τρομοκρατεί τη Δύση
Ο ρωσικός πύραυλος, που έπληξε χθες, Πέμπτη, την ουκρανική πόλη Ντνίπρο, πραγματοποίησε πτήση 15 λεπτών και η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν πάνω από Mach 11, ανακοίνωσε σήμερα η κορυφαία ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.
«Ο πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με έξι κεφαλές: καθεμιά ήταν εξοπλισμένη με έξι υποπυρομαχικά. Η ταχύτητα στο τελικό τμήμα της διαδρομής του ήταν μεγαλύτερη από Mach 11».
Η HUR πρόσθεσε ότι το όπλο ήταν «πιθανόν από το πυραυλικό σύστημα “Kedr”».
Η Sabrina Singh, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, περιέγραψε τον Oreshnik ως παραλλαγή του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου RS-26. Ο RS-26 είναι ένας πύραυλος 40 τόνων, με στερεά καύσιμα, ο οποίος εκτείνεται σε δύο κατηγορίες συνθηκών.
Ανάλογα με τη γωνία υπό την οποία εκτοξεύεται, ο RS-26 μπορεί να διανύσει λίγο περισσότερο από 5.500 χιλιόμετρα. Αυτό θα τον καθιστούσε ICBM (διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος).