Η Χαμάς αρνήθηκε να εξετάσει την πρόταση για σύντομης διάρκειας εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, πρόταση που κατέθεσαν χώρες που μεσολαβούν μεταξύ των εμπόλεμων μερών, καθώς αυτή δεν ικανοποιούσε «τις ανάγκες των Παλαιστινίων» δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς παρέλαβε αυτή την πρόταση κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα στην Ντόχα με εκπροσώπους της Αιγύπτου και του Κατάρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Αυτή περιελάμβανε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα και μια περιορισμένη ανταλλαγή παλαιστίνιων κρατουμένων σε φυλακές του Ισραήλ με ομήρους που κρατά στη Γάζα η Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο.

Αλλά «η πρόταση δεν περιλαμβάνει ένα μόνιμο τέλος της επίθεσης, ούτε την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, ούτε την επιστροφή των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν» λόγω των εχθροπραξιών, οι οποίες έχουν διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο, τόνισε ο αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας τους όρους που θέτει η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός.

«Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού μας όσον αφορά στην ασφάλεια, στη σταθερότητα, στη βοήθεια και την ανοικοδόμηση, ούτε επιτρέπει το κανονικό άνοιγμα των σημείων διέλευσης, ιδιαίτερα εκείνου της Ράφα», στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, είπε ο αξιωματούχος. Τον έλεγχο αυτού του σημείου διέλευσης έχει πάρει το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν «πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την άρση της πολιορκίας» επανέλαβε.

Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα θυμίζει εικόνα Αποκάλυψης

Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα θυμίζει εικόνα Αποκάλυψης και όλοι οι κάτοικοί της διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο θανάτου», δήλωσαν αξιωματούχοι μεγάλων ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

«Ολόκληρος ο παλαιστινιακός πληθυσμός της βόρειας Γάζας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο να πεθάνει από ασθένειες, πείνα και βία» γράφουν οι 15 υπογράφοντες, απαιτώντας από «το κράτος του Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα και κατά των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας».

Πηγή: ΑΠΕ