Ο καρκίνος του φάρυγγα συνήθως προσβάλλει άτομα μεταξύ 50 και 80 ετών, αλλά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε πιο νέους, κάτι που φέρεται να οφείλεται στο στοματικό σεξ.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Hisham Mehanna εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, επειδή συνδέεται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

«Ο HPV μεταδίδεται σεξουαλικά. Για τον καρκίνο του φάρυγγα, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής, ιδίως το στοματικό σεξ. Όσοι έχουν κάνει σε έξι ή περισσότερους συντρόφους στοματικό σεξ κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εμφανίζουν 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτό τον τύπο καρκίνου σε σχέση με εκείνους που δεν κάνουν στοματικό σεξ» είπε χαρακτηριστικά.

Η «New York Post» έγραψε σχετικά ότι ο καρκίνος του φάρυγγα προσβάλλει το μεσαίο τμήμα του λαιμού, πίσω από το στόμα. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τη μαλακή υπερώα, τις αμυγδαλές, το πίσω μέρος της γλώσσας και τις πλευρές και το πίσω μέρος του λαιμού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο που δεν υποχωρεί, δυσκολία στην κατάποση, αδυναμία πλήρους ανοίγματος του στόματος, δυσκολία στην κίνηση της γλώσσας, ανεξήγητη απώλεια βάρους, πόνο στο αυτί, διόγκωση στο πίσω μέρος του στόματος ή στο λαιμό, επίμονη λευκή κηλίδα στη γλώσσα ή στη βλεννογόνο και βήχα με αίμα.

Η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, ο συνδυασμός των δύο θεραπειών ή η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου είναι συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 70% των ασθενών θα επιβιώσει για πέντε χρόνια ή περισσότερο μετά τη διάγνωση.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν περισσότερα από 200 στελέχη του HPV, με περισσότερους από 42 εκατ. Αμερικανούς να έχουν διαγνωστεί. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετωπίζει τη λοίμωξη και χωρίς να λάβει σχετική αγωγή.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όμως, ο οργανισμός δεν αντιμετωπίζει τον HPV, που επιβιώνει και πολλαπλασιάζεται με την πάροδο του χρόνου, μέχρι που εμφανίζεται ο καρκίνος. «Σε αυτούς τους ασθενείς, ο ιός είναι σε θέση να αναπαράγεται συνεχώς και με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνεται σε τυχαίες θέσεις στο DNA του ξενιστή, μερικές από τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση στα κύτταρα του ξενιστή» είπε ο δρ Hisham Mehanna.