Εδώ και πολύ καιρό υπήρχαν εικασίες για υπόγειους θαλάμους κάτω από το μνημείο γνωστό ως Χαζνέ ή Θησαυροφυλάκιο στην αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, κάτι που πλέον επιβεβαιώθηκε.
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν τάφο με τουλάχιστον 12 ανθρώπινους σκελετούς και αντικείμενα, που εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 2.000 ετών, όπως ανέφερε το CNN.
Το εντυπωσιακό μνημείο, λαξευμένο σε ροζ βράχους από ψαμμίτη, έχει παρουσιαστεί σε πολλές ταινίες και είναι πιο γνωστό ως το σημείο όπου βρίσκεται το Άγιο Δισκοπότηρο στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία» του 1989.
Το 2003, δύο τάφοι βρέθηκαν κάτω από την αριστερή πλευρά του μνημείου σε μια αποστολή υπό την ηγεσία του δρ Πιρς Πολ Κρίσμαν και άλλων αρχαιολόγων, οδηγώντας σε θεωρίες ότι δεν ήταν οι μοναδικοί.
Ο Κρίσμαν, εκτελεστικός διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Έρευνας, και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια τεχνική ανίχνευσης από απόσταση, γνωστή ως ραντάρ διείσδυσης εδάφους, η οποία χρησιμοποιεί παλμούς για να ανιχνεύει υπόγεια αντικείμενα, για να διαπιστώσουν αν τα φυσικά χαρακτηριστικά στην αριστερή πλευρά, όπου βρέθηκαν οι πρώτοι δύο τάφοι, αντιστοιχούσαν στα χαρακτηριστικά της δεξιάς πλευράς.
Βρήκαν ισχυρές ομοιότητες μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που τους έδωσε τις αποδείξεις που χρειάζονταν για να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση της Ιορδανίας και να αρχίσουν τις ανασκαφές.
«Νομίζω ότι βρήκαμε κάτι», δήλωσε ο Κρίσμαν στον Τζος Γκέιτς, παρουσιαστή της εκπομπής «Expedition Unknown» του Discovery Channel, σύμφωνα με το CNN.
Έγινε ανασκαφή στον νεοανακαλυφθέντα τάφο τον Αύγουστο με μια κινηματογραφική ομάδα, αλλά η πιο συγκλονιστική ανακάλυψη ήταν το τι υπήρχε μέσα.
Σύμφωνα με τη nypost, οι περισσότεροι τάφοι που έχουν ανακαλυφθεί στην αρχαία πόλη είναι είτε άδειοι, είτε διαταραγμένοι, αλλά αυτός ήταν γεμάτος με πλήρη σκελετικά λείψανα και ταφικά κτερίσματα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό το εύρημα ίσως είναι η μεγαλύτερη συλλογή ανθρώπινων λειψάνων που βρέθηκε σε ένα μέρος μέσα στην Πέτρα.
Το ζεύγος των τάφων που ανακαλύφθηκε πριν από δύο δεκαετίες από αρχαιολόγους του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας περιείχε μερικά σκελετικά λείψανα, αν και δεν είναι σαφές πόσα βρέθηκαν, καθώς τα δεδομένα δεν δημοσιεύτηκαν, όπως δήλωσε ο Κρίσμαν.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη, στους δύο αιώνες που η Πέτρα έχει ερευνηθεί από αρχαιολόγους, τίποτα παρόμοιο δεν έχει βρεθεί πριν», δήλωσε ο Γκέιτς. «Ακόμα και μπροστά από ένα εκ των πιο διάσημων κτιρίων στον κόσμο… εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανακαλύψεις που πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε.
Ανάμεσα στα καλά διατηρημένα ευρήματα ήταν αρκετά σκεύη, ενώ ένας σκελετός βρέθηκε να κρατά ένα κεραμικό δισκοπότηρο που έμοιαζε με το μυθικό Άγιο Δισκοπότηρο από το οποίο ήπιε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο.
«Ήταν πραγματικά μια εκπληκτική στιγμή όπου η ιστορία μιμήθηκε την τέχνη», δήλωσε ο Γκέιτς.
«Αν και τα ανθρώπινα λείψανα ήταν άθικτα, ήταν πιο εύθραυστα από ό,τι αναμενόταν, ενώ ορισμένα βρέθηκαν με μούχλα, πιθανότατα λόγω της υγρασίας και των εποχιακών πλημμυρών, καθώς και του πορώδους ψαμμίτη που περιβάλλει τον τάφο και παγιδεύει την υγρασία», δήλωσε ο Κρίσμαν.
Με την ταφή άθικτη, αυτό έδωσε στους αρχαιολόγους μια σπάνια εικόνα για τους Ναβαταίους, αρχαίους άραβες νομάδες, των οποίων το βασίλειο της ερήμου άνθισε από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ., εξήγησε ο Κρίσμαν.
«Ελπίζαμε να βρούμε οτιδήποτε θα μπορούσε να μας πει περισσότερα για τους αρχαίους ανθρώπους και τον τόπο, και τα ανθρώπινα λείψανα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για αυτό», είπε ο Κρίσμαν. «Οι ταφές σε αυτόν τον τάφο είναι άθικτες, επομένως τα οστά δεν έχουν ανακατευτεί και μετακινηθεί, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο», τόνισε.
«Πρέπει να ήταν εξαιρετικά σημαντικοί άνθρωποι, επειδή το σημείο όπου είναι θαμμένοι είναι μεγάλης αξίας. Είναι πραγματικά η κύρια είσοδος στην πόλη», πρόσθεσε ο Γκέιτς. «Πιστεύω ότι η ανακάλυψη του ποιοι ήταν θα μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε ένα μέρος της ιστορίας του Θησαυροφυλακίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.