Μπορεί να ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, ωστόσο οι δηλώσεις Μουμπάρακ δεν ικανοποίησαν το αίτημα με το οποίο βγήκε τους δρόμους χθες πλήθος διαδηλωτών: να παραιτηθεί.

«Δεν προτίθεμαι να θέσω υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο Μουμπάρακ ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει το υπόλοιπο διάστημα της θητείας του προσπαθώντας να διασφαλίσει μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας και να εξομαλύνει το δρόμο για τον επόμενο πρόεδρο.

Ο 82χρονος ηγέτης που διατήρησε τα σκήπτρα της διακυβέρνησης για περίπου 30 χρόνια, στο λόγο του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν αναζήτησε την ισχύ ή την επιρροή.

Το διάγγελμά του έγινε μετά την γιγαντιαία κινητοποίηση άνω του ενός εκατομμυρίου συμπατριωτών του σε όλη τη χώρα, που απαίτησαν να αποποιηθεί άμεσα της εξουσίας του και να ανοίξει το δρόμο για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο αντίπαλός του, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, απέρριψε την Τρίτη την «προσφορά» του Αιγύπτιου προέδρου να αποχωρήσει σε 7 μήνες ζητώντας άμεσες αλλαγές.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο δίκτυο, αλ-Αραμπίγια, ο λαός θέλει να αποχωρήσει ο Μουμπάρακ, ο οποίος έχει πλέον απωλέσει την νομιμοποίησή του.

Πολλοί διαδηλωτές απέρριψαν απερίφραστα τον οδικό χάρτη παράδοσης της εξουσίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας αποκαλώντας το σχέδιο ασαφές.

Την ώρα που ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση Μουμπάρακ, η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε ότι ομάδες υποστηρικτών του προέδρου Μουμπάρακ συνέρρευσαν στο Κάϊρο, μετά το διάγγελμά του.

Τα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν μία επιγραφή που έγραφε: «Ναι στον Μουμπάρακ». Όπως αναφέρθηκε οι ομάδες κατευθύνονταν στην πλατεία Ταχρίρ,στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, απαιτούσαν από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Μικροσυμπλοκές ξέσπασαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και σε άτομα οπλισμένα με μαχαίρια και όπλα, που προσπάθησαν να διεισδύσουν μέσα στο πλήθος στην πόλη της Αλεξάνδρειας, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ίδιες αναφορές κάνουν λόγο για ρίψη πυροβολισμών στον αέρα προκειμένου να σταματήσουν οι συμπλοκές. Παρόμοια περιστατικά αλλά χωρίς χρήση πυρών αναφέρθηκαν στο Σουέζ, την Ισμαηλία και το Πόρτ Σάϊντ.