Ένα χρόνο πριν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρέθηκε στη χειρότερη θέση της καριέρας του από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, καθώς η χώρα εισήλθε σε πόλεμο στη Γάζα, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να ανησυχεί για τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και φυσικά το Ιράν.

Στενοί συνεργάτες του περίμεναν να πέσει από την εξουσία σε λιγότερο από 12 μήνες, ενώ οι Ισραηλινοί ήδη ήταν έξω φρενών μαζί του, τόσο για το πολύνεκρο χτύπημα, όσο και γιατί προσπαθούσε να περάσει νόμο για να ελέγξει τη δικαστική εξουσία, επειδή έχει ανοιχτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παίζοντας με τη φωτιά και κάνοντας δεύτερο όνομα τη βρισιά «μ…» -έτσι τον αποκάλεσε πολλάκις ο Μπάιντεν έγραψε το NBC– διέψευσε όλες τις αρνητικές προβλέψεις και τίμησε το παρατσούκλι «Μπίμπι ο μάγος» που αποκόμισε το 1990, όταν νίκησε τον Σιμόν Πέρες στις εκλογές που διεξήχθησαν μήνες μετά τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Γιτζάκ Ραμπίν.

Ισραηλινοί διαδηλώνουν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου για την πολιτική που εφαρμόζει στο Μεσανατολικό

Η Dahlia Scheindlin, δημοσκόπος και αναλύτρια, εξήγησε στο Politico ότι η δημοφιλία του Νετανιάχου ξεκίνησε να βελτιώνεται αργά και σταδιακά από τον Απρίλιο. Τότε οι IDF σκότωσαν τον στρατηγό Mohammad Reza Zahedi, ανώτερο διοικητή του Σώματος Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Έκτοτε, το Λικούντ άρχισε να εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, πρώτη φορά μετά την επίθεση της Χαμάς, με τα ποσοστά να ανεβαίνουν μετά τις δολοφονίες των Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγια, ενώ «εκτοξεύτηκαν» με τις επιθέσεις στη Χεζμπολάχ και την εξολόθρευση της ηγεσίας της.

Επίσης, επέστρεψε στον κυβερνητικό συνασπισμό ο Gideon Sa’ar με το κόμμα του Νέα Ελπίδα, καθώς είχε αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο τον Μάρτιο. Με την επιστροφή του, η κυβέρνηση του Νετανιάχου ελέγχει 68 από τις 120 συνολικά έδρες της Κνεσέτ.

Ο Gideon Sa’ar

«Με το Ιράν να συμμετέχει ανοιχτά στη σύγκρουση, το ερώτημα τώρα είναι πόσο περισσότερο θα προχωρήσει πλέον ο Νετανιάχου στην προσπάθειά του να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή προς όφελος του Ισραήλ και του ίδιου», έγραψε το Politico.

Ο πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου, Nadav Shtrauchler, που τον βοήθησε να κερδίσει με ανατροπή τις εκλογές του 2019, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός και είπε ότι «ο Μπίμπι ανεβαίνει δημοσκοπήσεις και έχει το momentum. Αλλά ακόμη, δεν έχει τελειώσει τίποτα. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα ξεχάσει την 7η Οκτωβρίου».