Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε σήμερα, Τετάρτη 9/10 να τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση ήδη από το καλοκαίρι του 2025, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, την ώρα που τα Κανάρια Νησιά δέχονται πίεση λόγω των αφίξεων παράτυπων μεταναστών.

«Θα απαιτήσουμε μια πολιτική συνυπευθυνότητητας και αλληλεγγύης στις Βρυξέλλες, απαιτώντας όλη η Ευρώπη να συμμετάσχει αποτελεσματικά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που δέχονται οι χώρες της Μεσογείου», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο.

«Για τον σκοπό αυτό, θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει νωρίτερα σε ισχύ το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» ώστε οι διατάξεις του «αναφορικά με τον έλεγχο των συνόρων και την κατανομή των μεταναστών να αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2025 και όχι το καλοκαίρι του 2026», πρόσθεσε.

Πέδρο Σάντσεθ

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν στα μέσα Μαΐου μια ευρεία μεταρρύθμιση που αυξάνει τον έλεγχο της μετανάστευσης και της οποίας η εφαρμογή προβλέπεται για τα μέσα του 2026.

Το σύμφωνο αυτό για τη μετανάστευση προβλέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι των αφίξεων στα σύνορα με διαδικασίες προορισμένες να διευκολύνουν τις απελάσεις μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Εγκαθιδρύει επίσης ένα σύστημα αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη όσον αφορά την ανάληψη της ευθύνης για τους αιτούντες άσυλο.

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να ετοιμάσουν μέχρι το Δεκέμβριο τα σχέδιά τους για την εφαρμογή του συμφώνου.

Το αίτημα του Πέδρο Σάντσεθ διατυπώνεται ενώ οι αρχές της Ισπανίας βρίσκονται εδώ και μήνες αντιμέτωπες με αύξηση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά, τα οποία βρίσκονται στα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Αφρικής.

Τους εννέα πρώτους μήνες του 2023, 30.808 μετανάστες -το 12% των οποίων ανήλικοι- αποβιβάσθηκαν στο αρχιπέλαγος, αριθμός διπλάσιος από πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Αντιμέτωπες με τις αφίξεις αυτές, οι αρχές των Καναρίων -που φροντίζουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 5.500 ανηλίκους ενώ έχουν δυνατότητα για 2.000 θέσεις- ζητούν περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των ισπανικών περιφερειών.

Πηγή: ΑΠΕ