Η ειλικρίνεια του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και η γνώση του για τη γεωγραφία της Μέσης Ανατολής, έχουν τεθεί υπό νέα αμφισβήτηση μετά από τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου ότι έχει επισκεφθεί τη Γάζα, αρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει βρεθεί ποτέ στην εμπόλεμη παλαιστινιακή περιοχή.

Ο Τραμπ προκάλεσε έκπληξη όταν, μιλώντας στον δεξιό ραδιοφωνικό παραγωγό Hugh Hewitt, δήλωσε ότι έχει βρεθεί στην περιοχή αυτή, όπου πάνω από 41.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τα περισσότερα κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί από σφοδρές στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Η επίθεση της Χαμάς είχε προκαλέσει τον θάνατο 1.200 Ισραηλινών και την ομηρία περίπου 250 ατόμων.

Όταν ο Hewitt τον ρώτησε αν η Γάζα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα νέο Μονακό αν ανοικοδομηθεί σωστά, ο Τραμπ απάντησε:

«Θα μπορούσε να είναι καλύτερη από το Μονακό. Έχει την καλύτερη τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, το καλύτερο νερό, τα καλύτερα από όλα. Έχει, είναι το καλύτερο, το λέω εδώ και χρόνια. Ήμουν εκεί, και είναι σκληρό. Είναι ένας σκληρός τόπος… πριν από όλες τις επιθέσεις και πριν από τις εναλλαγές που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας: «δηλαδή, έχουν το πίσω μέρος ενός εργοστασίου που βλέπει προς τον ωκεανό, καταλαβαίνεις. Δεν υπήρχε ωκεανός, όσον αφορά αυτό. Ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτό το πλεονέκτημα. Καταλαβαίνεις, ως developer, θα μπορούσε να είναι το πιο όμορφο μέρος,, ο καιρός, το νερό, όλα, το κλίμα. Θα μπορούσε να είναι τόσο όμορφο. Θα μπορούσε να είναι το καλύτερο μέρος στη Μέση Ανατολή».

Ο Hewitt δεν αμφισβήτησε την αναφορά του Τραμπ ότι είχε επισκεφθεί την περιοχή, η οποία είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές ακόμη και πριν από τον τρέχοντα πόλεμο λόγω των συγκρούσεων μεταξύ της Χαμάς, που κυριαρχεί στην περιοχή εδώ και χρόνια, και του Ισραήλ.

Ωστόσο, η New York Times ανέφερε ότι δεν υπάρχει καταγραφή επίσκεψης του Τραμπ στη Γάζα, είτε όταν ήταν πρόεδρος είτε πριν.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο της προεκλογικής του καμπάνιας, ο οποίος δήλωσε: «η Γάζα είναι στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επισκεφθεί το Ισραήλ».

Στην πραγματικότητα, η Γάζα δεν υπήρξε ποτέ μέρος του Ισραήλ, αν και ορισμένα ακροδεξιά μέλη της τρέχουσας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν ζητήσει την προσάρτησή της.

Η περιοχή φιλοξενούσε αρκετές χιλιάδες Εβραίους εποίκους μέχρι το 2005, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός της εποχής, Αριέλ Σαρόν, τους απέσυρε.

Όταν το ειδησεογραφικό μέσο Axios ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις, η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος της καμπάνιας του Τραμπ, απάντησε σε ένα email ότι ο πρώην πρόεδρος «έχει πάει στη Γάζα στο παρελθόν», χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Τραμπ επισκέφθηκε το Ισραήλ ως πρόεδρος το 2017, όταν ταξίδεψε επίσης στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Η Γάζα και η Δυτική Όχθη είναι ξεχωριστές περιοχές, που απέχουν περίπου 40 χιλιόμετρα μεταξύ τους στο κοντινότερο σημείο.

Τα σχόλια του Τραμπ για τις προοπτικές της Γάζας αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις του γαμπρού του, Jared Kushner, πρώην σύμβουλο και απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή κατά την προεδρία του Τραμπ, ο οποίος είχε δεχθεί κριτική όταν περιέγραψε την παραθαλάσσια περιοχή της Γάζας ως «πολύτιμη» και πρότεινε να απομακρυνθούν οι πολίτες για να καθαριστεί η περιοχή.

Ο Τραμπ έχει θέσει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ ως κεντρικό άξονα της καμπάνιας του, αν και έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό, λέγοντας ότι οι Εβραίοι ψηφοφόροι «θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε μια ενδεχόμενη ήττα» αν δεν επανεκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές.

Τα ερωτήματα για τους ισχυρισμούς του Τραμπ σχετικά με τη Γάζα έρχονται, καθώς ήδη δέχεται κριτική για παραπληροφόρηση σχετικά με την αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν στον τυφώνα Helene, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.