Σενάρια για τη «μετά-Μουμπάρακ» εποχή παρουσίασε σήμερα ο Αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε δυτικούς διπλωμάτες, όπως αποκάλυψε πολιτική πηγή της Αιγύπτου.

Σϋμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Μπαραντέι συνομίλησε τηλεφωνικά με την πρέσβειρα των ΗΠΑ και τον πρεσβευτή της Βρετανίας.

Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η πρεσβευτής της, Μάργκαρετ Σκόμπι, είχε συνομιλίες με τον αντιφρονούντα ο οποίος υποστηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που λαμβάνουν χώρα από τις 25 Ιανουαρίου.

Ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος διορίστηκε το Σάββατο, η ευθύνη για μια μεταβατική Προεδρία. Η μεταβατική αυτή περίοδος θα επιτρέψει τη διάλυση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αναθεώρηση του Συντάγματος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Σε ένα άλλο σενάριο, ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να σχηματιστεί ένα προεδρικό συμβούλιο που θα αποτελείται από τρεις προσωπικότητες, έναν στρατιωτικό και δύο πολίτες, που θα διαχειριστούν τη μετάβαση μόλις αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.