Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα όσα ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του την Κυριακή, στην Πενσιλβάνια, για μια «πραγματικά βίαιη μέρα αστυνομικών αντιποίνων» που κατά τον ίδιο θα «τελείωνε το έγκλημα».

Πρόκειται για μια ιδέα αντίστροφη με αυτήν της ταινίας «Κάθαρση» (The Purge), στην οποία για μια ημέρα κάθε χρόνο, οι νόμοι αναστέλλονται και καθένας μπορεί να διαπράξει όποιο έγκλημα θέλει ατιμώρητος.

Στην ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για μια «πολύ σκληρή, άσχημη, βίαιη ημέρα» κατά την οποία θα υπάρξουν «αστυνομικά αντίποινο για να τελειώσουμε με το έγκλημα αμέσως». «Μια ώρα αγριότητας – και εννοώ αληθινά άγρια – και το μήνυμα θα σταλεί και θα τελειώσει (σ.σ. το έγκλημα) αμέσως».

Μέλη της καμπάνιας του, έσπευδαν μετά την ομιλία να «μαζέψουν» την κατάσταση, λέγοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρότεινε με αυτή του την αναφορά κάποιον καινούργιο νόμο. «Το είπε προφανώς αστειευόμενος» ανέφεραν στελέχη του. «Ο πρόεδρος Τραμπ υπήρξε πάντα πρόεδρος του νόμου και της τάξης και εξακολουθεί να πιστεύει στη σπουδαιότητα της επιβολής των υπαρχόντων νόμων» ανέφερε στο Politico ο επικεφαλής της επικοινωνίας της καμπάνιας του πρώην προέδρου.

Η συγκεκριμένη εξωφρενική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ ήρθε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην οποία κατηγόρησε άδικα την Κάμαλα Χάρις πως έφερε νόμο με τον οποίο επιτρέπει σε ληστές αντικείμενα αξίας μέχρι 950 ευρώ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει σύμφωνα με το Politico σε έναν νόμο, ο οποίος μετέτρεψε αδικήματα από κακουργήματα σε πλημμελήματα στην Καλιφόρνια. Η Κάμαλα Χάρις ήταν γενική εισαγγελέας όταν οι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια ενέκριναν τον συγκεκριμένο νόμο, όμως η ίδια παρέμεινε ουδέτερη στο θέμα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έγινε νόμος τέσσερα χρόνια αργότερα, από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ρεπουμπλικάνο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια μακρά ιστορία στήριξης της αστυνομικής βίας. Το 2020 όταν ξέσπασαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις του «Black Lives Matter» μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε τη βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία μιλώντας για «πολύ όμορφη εικόνα να βλέπει κανείς». Σε ομιλία του το 2017 είχε αναφέρει: «Όταν βλέπεις αυτούς τους αλήτες να τους βάζουν μέσα στα βανάκια της αστυνομίας, τους βλέπεις να τους πετούν μέσα βίαια. Εγώ λέω «μην είστε τόσο ευγενικοί».