Μισθοφόροι που πολέμησαν για λογαριασμό του Κιέβου μίλησαν με επικριτικά λόγια για τον Ράιαν Ρουθ, που κατηγορείται ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Είχε παραλήρημα (…) Νόμιζε ότι ήταν ο μοναδικός που ήξερε πώς να βοηθήσει την Ουκρανία», είπε ο Ίβλιν Ασενμπρένερ, πρώην στρατιώτης στη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας, μιλώντας από τη Λβιβ στο πρακτορείο Reuters μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Το Reuters είχε έγγραφα που επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική υπηρεσία του Ασενμπρένερ στην Ουκρανία. Ο αμερικανός πολίτης λέει ότι υπηρέτησε σε διοικητικό ρόλο στη Λεγεώνα για δύο χρόνια, από τον Μάρτιο του 2022 και μετά.

Ο Ρουθ είχε δηλώσει το 2023 σε μέσα ενημέρωσης ότι εργαζόταν, για να φέρει ξένους μαχητές στη Λεγεώνα που συγκροτήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή, για να ενταχθούν σε αυτήν όσοι αλλοδαποί ήθελαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών. Το Κίεβο λέει ότι ο Ρουθ δεν πολέμησε ποτέ για την Ουκρανία στη Διεθνή Λεγεώνα ή σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική μονάδα.

«Βλέπουμε στις ειδήσεις ότι ο ύποπτος παλαιότερα στήριζε δημοσίως την Ουκρανία, όμως, κοιτάξτε, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες που στηρίζουν την Ουκρανία και σαφώς πρόκειται για μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χεόρχιι Τίχιι. «Καλούμε τους πάντες να μη συνδέουν τις ενέργειες του υπόπτου με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σε μηνύματα που μοιράστηκε ο Ασενμπρένερ με το Reuters φαινόταν ότι είχε ζητηθεί από τον Ρουθ να σταματήσει να ενεργεί ως στρατολόγος για λογαριασμό της Ουκρανίας, επειδή δρούσε εκτός των καθιερωμένων πλαισίων. Εκείνος απάντησε με οργή.

Σε μια συνομιλία τους στο «Signal», ο Ρουθ ζήτησε από τον Ασενμπρένερ να τον βοηθήσει να περάσει στη χώρα μια Φινλανδή, η οποία επιθυμούσε να στρατολογηθεί, αλλά της είχαν απαγορεύσει την είσοδο στην Ουκρανία. Όταν ο Ασενμπρένερ απάντησε ότι δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν, εκείνος έγραψε: «Εντάξει, θα πω στον κόσμο ότι η Ουκρανία δεν θέλει βοήθεια (…) Γιατί στο καλό ήρθα;».

Ο Ασενμπρένερ είπε ότι όλοι όσοι γνώριζε, που είχαν επαφές με τον Ρουθ, τελικά εκνευρίζονταν με τη συμπεριφορά του και έφτασαν στο σημείο να πιστεύουν ότι έβλαπτε τον αγώνα της Ουκρανίας. «Μου έστειλε έναν κατάλογο με (…) πέντε ή έξι χιλιάδες ονόματα αφγανών πολιτών», είπε ο πρώην στρατιώτης. Δεν είναι σαφές πώς ο Ρουθ συνέταξε αυτόν τον κατάλογο.

Όταν ο Ασενμπρένερ είπε στον Ρουθ (με μηνύματα στο WhatsApp) να σταματήσει να προσπαθεί να στρατολογήσει Αφγανούς, εκείνος άρχισε να κομπάζει για τη ζωή του στη Χαβάη και άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον ενδιέφερε η Ουκρανία. «Το θέμα είναι ότι είμαι ευτυχισμένος και δεν ανησυχώ για την Ουκρανία (…) Φαίνεται ότι τώρα το Κογκρέσο κόβει όλη τη χρηματοδότηση (…) Καλή τύχη!», έγραψε σε ένα από τα μηνύματα.

Πηγή: ΑΠΕ