Μέσα σε δύο μήνες πραγματοποιήθηκε ακόμα μία απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, γεγονός που εγείρει τέσσερα μεγάλα ερωτήματα.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη του Ράιαν Ρουθ, που φέρεται να είναι οπαδός των Δημοκρατικών και ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, σε βαθμό που προσπάθησε να στρατολογήσει μισθοφόρους για λογαριασμό του Κιέβου. Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρά του, ενώ υπάρχει δριμύ κατηγορώ προς τις μυστικές υπηρεσίες που δεν απέτρεψαν την απόπειρα κατά του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Το Newsweek συγκέντρωσε τα τέσσερα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, η νέα απόπειρα δολοφονίας μπορεί να φέρει απρόβλεπτες συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ.

Ο Ράιαν Ρουθ

1. Πώς ήξερε πού ήταν ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιζε γκολφ στο Trump International Golf Course στη Φλόριντα, όταν σήμανε συναγερμός για πυροβολισμούς στην περιοχή, που φέρεται να προήλθαν από τον Ράιαν Ρουθ.

Με βάση το αμερικανικό δημοσίευμα, την προηγούμενη μέρα ο πρώην πρόεδρος παρευρέθηκε σε έναν ιδιωτικό έρανο στη Γιούτα το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από μια σειρά προεκλογικών εκδηλώσεων στη Δυτική Ακτή, αλλά δεν είχε προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την Κυριακή, ημέρα κατά την οποία έγινε η απόπειρα.

Ο Κρις Σβέκερ, πρώην υποδιευθυντής του FBI, δήλωσε ότι η υπηρεσία θα πρέπει να προσδιορίσει πώς ο Ρουθ γνώριζε τις ακριβείς λεπτομέρειες για το πότε ο Τραμπ έπαιζε γκολφ. «Το μεγαλύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι: “Πώς ήξερε ο επίδοξος δολοφόνος ότι ο Τραμπ θα βρισκόταν σε εκείνη την τοποθεσία εκείνη την ώρα;».

«Υπάρχουν μόνο δύο πιθανές απαντήσεις: Παρακολούθησε τον Τραμπ και τον ακολούθησε στο γήπεδο του γκολφ ή είχε εμπιστευτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του Τραμπ. Η τελευταία απάντηση είναι τρομακτική και έχει επιπτώσεις ότι εμπλέκεται και άλλο πρόσωπο», δήλωσε στο «Newsweek».

2. Ποιο ήταν το κίνητρο

Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο το κίνητρο του Ρουθ, ο γιος του οποίου δηλώνει πως ο πατέρας του μισεί τον Τραμπ όπως κάθε λογικός άνθρωπος.

Οι λογαριασμοί του κατηγορούμενου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανασταλεί μετά τη σύλληψή του, όμως έδειξαν πως ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας. Σε αρκετές αναρτήσεις, επίσης, φαινόταν να προσπαθεί να βοηθήσει στη στρατολόγηση στρατιωτών για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

3.Γιατί ο Ρουθ κατείχε επιθετικό τουφέκι ΑΚ-47

Ένα σοβαρό ερώτημα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ είναι το πώς ο κατηγορούμενος κατάφερε να πάρει ένα επιθετικό τυφέκιο ΑΚ-47 ενώ είχε ποινικό μητρώο…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Associated Press», ο Ρουθ καταδικάστηκε το 2002 για κατοχή όπλου που μπορούσε να προκαλέσει μαζική καταστροφή, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν βαρύ τύπου πολυβόλο.

Επίσης, έχει κριθεί ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή και φέρεται να έχει κατηγορηθεί για λεκτική επίθεση σε αστυνομικούς.

4.Τι συμβαίνει με την ασφάλεια του Τραμπ

Τον Ιούλιο ο Τόμας Μάθιου Κρουκς παραλίγο να δολοφονήσει τον Τραμπ, καθώς η σφαίρα που εκτόξευσε βρήκε τον πρώην πρόεδρο στο αυτί. Έκτοτε, ξέσπασαν σφοδρές αντιδράσεις προς τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το επίπεδο ασφαλείας που παρείχαν.

Εκπρόσωποι υποστήριξαν ότι οποιαδήποτε λάθη θα διορθωθούν, ωστόσο δύο μήνες μετά σημειώθηκε ακόμα μια απόπειρα κατά του Τραμπ. Σύμφωνα με το «Newsweek», ορισμένοι υποστήριξαν ότι πλέον οι υποψήφιοι πρόεδροι στην Αμερική θα πρέπει να λαμβάνουν προστασία αντίστοιχη με εκείνους που είναι εν ενεργεία.

Ο σερίφης της κομητείας Palm Beach, Ric Bradshaw, υποστήριξε ότι αν ο Τραμπ ήταν εν ενεργεία πρόεδρος, θα είχαμε περικυκλώσει ολόκληρο το γήπεδο του γκολφ, αλλά, επειδή δεν είναι, η ασφάλεια περιορίζεται στις περιοχές που η μυστική υπηρεσία θεωρεί πιθανές».