Σε συναγερμό έχει τεθεί η Πράγα με την πρωτεύουσα της Τσεχίας να αναμένει ακραίες βροχοπτώσεις που μπορεί να φέρουν τόσο δυνατές πλημμύρες που συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ανήσυχες ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα σε τηλεοπτική ενημέρωση, προσθέτοντας ότι σε ορισμένα μέρη τα επίπεδα των υδάτων μπορεί να ξεπεράσουν τις πλημμύρες που έρχονται κατά μέσο όρο μία φορά σε 100 ή περισσότερα χρόνια. «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε ζημιές στην περιουσία και την υγεία», είπε σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Παρόμοιες καιρικές συνθήκες έχουν προβλεφθεί σε όλη την κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Γερμανίας και τμημάτων της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας τις επόμενες ημέρες.

Την Παρασκευή, η προειδοποίηση ύψιστου κινδύνου επεκτάθηκε σε κεντρικές και νοτιοδυτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Πράγας, όπου το 2002 οι πλημμύρες ανάγκασαν την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οδήγησαν σε καταρρεύσεις κτιρίων και πλημμύρισαν το σύστημα του μετρό της πρωτεύουσας για μήνες. Ο δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα δήλωσε στην τσεχική τηλεόραση ότι τα νερά στην πόλη, η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μολδάβα που διασχίζεται από τη γραφική γέφυρα του Καρόλου του 14ου αιώνα, αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου. «Ενεργούμε προληπτικά και πιστεύουμε ότι ξεκινώντας τώρα τα αντιπλημμυρικά μέτρα, πιστεύουμε ότι η κατάσταση του 2002 δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε.

Το τσεχικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ακύρωσε αγώνες σε όλη τη χώρα και οι πόλεις ακύρωσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής βοήθησαν να γεμίσουν σακούλες με άμμο και τοποθέτησαν σταθερά αντιπλημμυρικά φράγματα σε πολλές πόλεις.

Επίσης, οι αρχές διαχείρισης υδάτων άρχισαν να αδειάζουν τους ταμιευτήρες στον καταρράκτη του φράγματος του Μολδάβα ανάντη της Πράγας, καθώς και σε άλλους ποταμούς, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να διαχυθούν τα αναμενόμενα πλημμυρικά νερά.