Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το πρώτο ντιμπέιτ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις για τις αμερικανικές εκλογές, το οποίο θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια, καθώς σήμερα διακυβεύεται η επιτυχία της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Οι δύο υποψήφιοι συσκέπτονται με τους στενούς συνεργάτες τους και εξετάζουν τις παγίδες που πρέπει να αποφύγουν, καθώς τα δυνατά σημεία του ενός είναι και ταυτόχρονα τα αδύναμα του άλλου.

Παραδείγματος χάριν, δημοσκόπηση της εφημερίδας New York Times έδειξε πως το 28% των ψηφοφόρων θέλει να μάθει περισσότερα για την Χάρις, σε αντίθεση με ένα οριακά 10% για τον Τραμπ. Η υποψήφια των Δημοκρατικών θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός, για να φτιάξει το προφίλ της, ειδικά από τη στιγμή που αποφεύγει τις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. «Μια καλή ευκαιρία είναι και το γεγονός ότι θα υπάρχουν κλειστά μικρόφωνα. Δεν θα μπορεί να τη διακόψει ο Τραμπ με τις κλασσικές επιθέσεις του, γιατί δεν θα έχει ήχο», έγραψε δημοσίευμα του CNN.

τραμπ - χαρις

Σύμφωνα με αναλυτές, η Χάρις διαθέτει τον τρόπο (την τεχνική, όπως λένε) να παραμερίσει τον Τραμπ και να αναδείξει τον εαυτό της, κάτι που έκανε απέναντι στον Μπάιντεν το 2019, όταν σε ντιμπέιτ των Δημοκρατικών η τότε άσημη Κάμαλα είπε με στόμφο: «Υπήρχε ένα κοριτσάκι στην Καλιφόρνια που πήγαινε σε δημόσιο σχολείο και κάθε μέρα χρησιμοποιούσε το λεωφορείο. Αυτό το κοριτσάκι είμαι εγώ και βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα».

Επίσης, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον Τραμπ η ηλικιακή διαφορά, καθώς η ίδια είναι αρκετά νεότερή του, επιχείρημα που χρησιμοποίησε και ο ίδιος προς όφελός του, για να χτυπήσει τον Μπάιντεν.

«Γενικά, θα πρέπει να μιλήσει για το πώς ονειρεύεται την Αμερική και να πει ποια είναι. Μπορεί να ήταν αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, αλλά ουσιαστικά κανείς δεν την ξέρει. Πρέπει να προσέξει πώς θα περιγράψει τον εαυτό της, καθώς δίπλα της θα έχει ένα άτομο έτοιμο να την κατασπαράξει», σημείωσε αναλυτής για τη Χάρις.

Η στρατηγική Τραμπ

Σε αντίθεση με την Κάμαλα Χάρις, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα χρειαστεί να αποδείξει ποιος είναι, αλλά θα πρέπει να δείξει ότι διαθέτει τα εφόδια να τρέξει την κούρσα μέχρι τέλους, ειδικά «αν δεν έχει αντίπαλο».

Σύμφωνα με αναλυτές, το δυνατό χαρτί του, που μπορεί να γίνει αδύναμο, αν χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο, είναι η πολιτική καταγωγή της Χάρις. Σε αντίθεση με τη Χίλαρι, που ήταν από πολιτικό τζάκι ή τον Μπάιντεν που έκανε καριέρα στο κράτος, η Χάρις έχει φτάσει από τα χαμηλά στα υψηλά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να την υποτιμήσει εύκολα, καθώς οι αμερικανοί ψηφοφόροι έλκονται από τον πλούτο. Ωστόσο, δεν πρέπει να φτάσει στα άκρα, γιατί τότε θα δείξει πως «εκείνη είναι σαν τον μέσο ψηφοφόρο (μία από αυτούς)», αφού θα δείχνει πιο κοντά τους.

Έπειτα, μπορεί να αξιοποιήσει την εναλλαγή θέσεων της Κάμαλα σε μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. οι ποινές για τα ναρκωτικά. Π.χ. στην Καλιφόρνια η κατοχή συγκεκριμένης ποσότητας κάνναβης έχει αποποινικοποιηθεί (ήτοι ως ένα βαθμό). Ωστόσο, μέχρι να γίνει αντιπρόεδρος η Χάρις, ζητούσε όσοι συλλαμβάνονται με κάνναβη να καταδικάζονται το ίδιο βαριά με κάποιον που κουβαλούσε σκληρά ναρκωτικά, όπως ηρωίνη ή κοκαΐνη. Αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους Δημοκρατικούς που διαφωνούσαν, μέχρι που η Χάρις υιοθέτησε τις απόψεις τους το 2020 και επέστρεψε στην αρχική θέση της λίγους μήνες πριν.

τραμπ - χαρις

«Αυτή θέλει να γίνει πρόεδρος; Αυτή που αλλάζει θέσεις για να αναρριχηθεί στην εξουσία; Βλέπει εμπόρους ναρκωτικών, αναλόγως με όσα τις λένε οι χρηματοδότες της», είχε αναφέρει ο Τραμπ σε μια ομιλία.

Ο Τραμπ, όμως, δεν πρέπει να κατέβει χαλαρός, ειδικά από τη στιγμή που έχει πάρει μέρος σε τρία ντιμπέιτ (με τη Χίλαρι το 2016 και δύο με τον Μπάιντεν το 2019 και 2024) και έχει κερδίσει. «Αν πάει με αέρα “τώρα κέρδισα”, μπορεί να πέσει σε παγίδα. Δεν θα χάσει τα λόγια του, αλλά δεν θα πει αυτά που πρέπει και θα δώσει χώρο στον αντίπαλο», είπε ένας αναλυτής.

Το ντιμπέιτ, λοιπόν, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα διαμορφώσει το τελικό προφίλ των υποψηφίων, ενώ μπορεί να κρίνει και τη δυνατότητα εκλογής τους, αν και η τελευταία μπορεί να αποκαλυφθεί στην κάλπη του Νοεμβρίου.