Ανάμεσα στα συντρίμμια, που άφησαν πίσω τους οι ισραηλινές δυνάμεις που αποχώρησαν σήμερα το πρωί από την Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι ισραηλινοί στρατιώτες αποχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας από την πόλη και τον καταυλισμό προσφύγων που υπάρχει εκεί, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, έπειτα από 10 ημέρες επιχειρήσεων σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται θεωρητικά υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 28 Αυγούστου «αντιτρομοκρατική» στρατιωτική επιχείρηση σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις και κοινότητες στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ανάμεσά τους και η Τζενίν.

«Εδώ και μιάμιση εβδομάδα (ο στρατός, η Σιν Μπετ –η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας– και οι συνοριοφύλακες) διεξάγουν επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας στην περιοχή της Τζενίν», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο τέλος της επιχείρησής του που είχε ονομαστεί «καταυλισμοί του καλοκαιριού».

«Μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί 14 τρομοκράτες, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 30 ύποπτοι στην Τζενίν», πρόσθεσε ο στρατός, διευκρινίζοντας ότι «στην περιοχή εξαπολύθηκαν τέσσερα αεροπορικά πλήγματα».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ συνεχίζουν να ενεργούν για να πετύχουν τους στόχους αυτής της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», κατέληξε χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, συνολικά 36 Παλαιστίνιοι ηλικίας 13 με 82 ετών σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης από τις 28 Αυγούστου. Ο στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε τον θάνατο ενός μέλος του, το οποίο σκοτώθηκε εν ώρα μάχης στην Τζενίν στις 31 Αυγούστου.

Νωρίς σήμερα το πρωί μια βαριά σιωπή επικρατούσε στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, την ώρα που άρχιζαν να επιστρέφουν όσοι είχαν φύγει για να γλιτώσουν τις συγκρούσεις των τελευταίων δέκα ημερών.

Ανταποκριτές του AFP κατάφεραν να φτάσουν στον καταυλισμό χωρίς να τους εμποδίσει ο ισραηλινός στρατός.

Εκεί εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού έχουν καταστρέψει την άσφαλτο στους δρόμους, όπως και τις προσόψεις κτιρίων.

Κάποιοι κάτοικοι καθόντουσαν σιωπηλοί σε πλαστικές καρέκλες μπροστά από τα κατεστραμμένα σπίτια τους, την ώρα που μικροί εκσκαφείς προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα ερείπια και παιδιά είχαν βγει στον δρόμο για να παίξουν.

Ο 48χρονος Αζίζ Τάλεμπ, πατέρας επτά παιδιών, ελέγχει τις ζημιές στο εσωτερικό του σπιτιού του. «Δόξα τω Θεώ (τα παιδιά) είχαν φύγει την προηγουμένη (από την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού) για να μείνουν με γείτονες», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ