Η κατασκευή της πόλης Banan City, ενός εκτεταμένου νέου δήμου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ριάντ, ξεκίνησε στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την Παγκόσμια Έκθεση 2030.

Το φιλόδοξο έργο θα περιλαμβάνει περισσότερες από 20.000 έξυπνες κατοικίες για 120.000 κατοίκους μέσα σε μια περιφραγμένη κοινότητα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του σαουδαραβικού ομίλου Talaat Moustafa, ενός κατασκευαστή ακινήτων που συμμετέχει στο έργο.

Το έργο τελεί επίσης υπό την αιγίδα του υπουργού στέγασης Majid bin Abdullah Al-Hagail και της Εθνικής Εταιρείας Στέγασης (NHC).

Έξυπνη πόλη Σαουδική Αραβία

«Η προσπάθεια αποτελεί μέρος της δέσμευσης [της NCH] για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος στέγασης, μιας από τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Σαουδαραβικού Οράματος 2030, το οποίο στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης για τις σαουδαραβικές οικογένειες στο 70%», ανέφερε ο όμιλος Talaat Moustafa σε δήλωση στο site του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Newsweek, το σχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής με διάφορες επιλογές στέγασης, όπως διαμερίσματα, βίλες και οικογενειακές κατοικίες. Ο σχεδιασμός θα ενσωματώνει βασικές υπηρεσίες, όπως εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, σχολεία και χώρους αναψυχής, ώστε να ικανοποιούνται οι διαφορετικές ανάγκες της σαουδαραβικής κοινωνίας.

Η πόλη διαθέτει συνολικά οκτώ εκπαιδευτικά ιδρύματα [με τέσσερα σχολεία αρρένων και τέσσερα σχολεία θηλέων μαζί με νηπιαγωγεία», αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Έξυπνες τεχνολογίες και αειφορία στην καρδιά της νέας πόλης

Η Banan City, όπως αποκαλείται η πόλη, θα ενσωματώσει τεχνολογίες έξυπνης πόλης, όπως «συστήματα ασφαλείας και επιτήρησης, αισθητήρες για διάφορους κινδύνους, λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ενσωμάτωση ηλιακών συλλεκτών και έξυπνων δικτύων, μαζί με έξυπνες υπηρεσίες άρδευσης, έξυπνο φωτισμό, υπηρεσίες συλλογής και διαχωρισμού απορριμμάτων», προστίθεται.

Οι δυνητικοί αγοραστές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ έξι τύπων βιλών που κυμαίνονται από 216 έως 413 τετραγωνικά μέτρα. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια για την κατασκευή τεσσάρων πολυκατοικιών με μονάδες ενός έως τριών υπνοδωματίων.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο ειδησεογραφικό πρακτορείο Construction Briefing, τα θεμέλια για το έργο τέθηκαν τον περασμένο Μάιο. Το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Asharq Al-Awsat ανέφερε ότι στις 9 Ιουλίου ο όμιλος Talaat Moustafa δήλωσε στο αιγυπτιακό χρηματιστήριο ότι η Banan City πέτυχε πρωτοφανείς πωλήσεις και ξεπέρασε τον στόχο του πρώτου έτους σε μόλις δύο μήνες.

Ο Hesham Talaat Moustafa, πρόεδρος του ομίλου, προέβλεψε τα έσοδα της ανάπτυξης σε περίπου12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης, η εγγύτητα του έργου στη μελλοντική τοποθεσία της Παγκόσμιας Έκθεσης 2030 υποδηλώνει ότι ο στόχος μπορεί να είναι να διατεθούν μονάδες πριν από το τέλος της δεκαετίας.