Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Νότιας Κορέας, καθώς η χώρα μαστίζεται από «επιδημία» ψηφιακού σεξουαλικού εγκλήματος, με deepfake φωτογραφίες γυμνών ανήλικων κοριτσιών να κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε το 2014 από τον Ίαν Γκουντφέλοου, πρώην διευθυντή του συστήματος μηχανικής μάθησης της ειδικής ομάδας της Apple.

Το deepfake δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να προσθέσει σε βίντεο το πρόσωπο ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου και να προσαρμόσει κατάλληλα τη φωνή, τις εκφράσεις και την κίνηση. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργεί ένα ψευδές περιεχόμενο, το οποίο, όμως, μοιάζει με αληθινό.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Yoon Suk Yeol, έθεσε το πρόβλημα στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι «deepfake βίντεο που στοχεύουν απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων κυκλοφορούν με ταχείς ρυθμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

«Τα θύματα είναι συχνά ανήλικοι και οι δράστες είναι κυρίως έφηβοι», είπε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι χρήστες, κυρίως έφηβοι μαθητές, ανέβαζαν φωτογραφίες ατόμων που γνώριζαν, τόσο συμμαθητών όσο και δασκάλων, και οι άλλοι χρήστες τις μετέτρεπαν σε σεξουαλικές deepfake εικόνες.