Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κατηγόρησε σήμερα τις γαλλικές αρχές ότι «αρνούνται να συνεργαστούν» με τη Μόσχα μετά τη σύλληψη στη Γαλλία του ιδρυτή και επικεφαλής της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος έχει, μεταξύ άλλων, και ρωσική υπηκοότητα.

«Ζητήσαμε αμέσως από τις γαλλικές αρχές να εξηγήσουν τους λόγους αυτής της σύλληψης και απαιτήσαμε να προστατευθούν τα δικαιώματά του και να του επιτραπεί πρόσβαση στις προξενικές υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής η γαλλική πλευρά εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί στο θέμα», κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι Ρώσοι διπλωμάτες βρίσκονται σε επαφή με τον δικηγόρο του Ντούροφ.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκτίμησε σήμερα ότι ο Ντούροφ υπολόγισε λάθος φεύγοντας από τη Ρωσία και πιστεύοντας ότι δεν θα αναγκαστεί ποτέ να συνεργαστεί με τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε με τον γεννημένο στη Ρωσία δισεκατομμυριούχο πριν χρόνια στη διάρκεια της οποίας του είχε πει ότι αν δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης, τότε θα αντιμετωπίσει προβλήματα σε όποια χώρα κι αν πάει.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε ότι ο Ντούροφ ήθελε να είναι ένας «κοσμοπολίτης που ζει ωραία ζωή χωρίς πατρίδα».

«Υπολόγισε λάθος», τόνισε ο Μεντβέντεφ. «Για τους κοινούς εχθρούς μας πλέον είναι Ρώσος και κατά συνέπεια απρόβλεπτος και επικίνδυνος».

«Ο Ντούροφ θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν μπορεί να επιλέξει την πατρίδα του», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ