Ακόμα μία σορός ανασύρθηκε από το ναυάγιο του σούπερ γιοτ «Bayesian», που βυθίστηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, με τις Aρχές να αναζητούν πλέον μόνο έναν αγνοούμενο.

Σύμφωνα με το BBC, οι ιταλικές αρχές δεν διευκρίνισαν σε ποιο άτομο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε. Νωρίτερα, ανασύρθηκαν τέσσερις σοροί, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στον μεγιστάνα Μάικ Λιντς και στην κόρη του.

Το βρετανικό Μέσο σημείωσε ότι ο ιταλικός Τύπος έγραψε πως οι πέντε σοροί ανήκουν στους αγνοούμενους του ναυαγίου. Ωστόσο, επίσημα δεν επιβεβαιώνεται η ταυτότητα τους, τόσο γιατί δεν έχουν ανασυρθεί όλες οι σοροί από τη θάλασσα, όσο και γιατί χρειάζεται να γίνει αναγνώριση από συγγενείς.

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας είχε εντοπιστεί νεκρός ο σεφ του σκάφους, ο οποίος ήταν και ο πρώτος νεκρός του ναυαγίου.

Ποιο είναι το σούπερ γιοτ

Το υπό βρετανική σημαία «Bayesian», ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος και ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν ανατράπηκε στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας προχθές, Δευτέρα.

Το «Bayesian» είναι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος συνολικού μήκους 55,9 μέτρων, που κατασκευάστηκε από την ιταλική «Perini Navi» το 2008 και επισκευάστηκε για τελευταία φορά το 2020. Το σούπερ γιοτ έχει πλάτος 11,51 μέτρα και κατάρτι 75 μέτρων, το υψηλότερο στον κόσμο.

Στην παγκόσμια κατάταξη των μεγαλύτερων σκαφών αναψυχής, το «Bayesian» βρίσκεται στον αριθμό 677. Είναι το 17ο μεγαλύτερο σκάφος που κατασκευάστηκε από την «Perini Navi».

Πώς βυθίστηκε

Οι ειδικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς ένα μεγάλο πολυτελές σκάφος, που φέρεται να είχε εξοπλισμό και χαρακτηριστικά ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, μπορεί να βυθίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες. Μια άλλη θαλαμηγός, που ήταν αγκυροβολημένη δίπλα του, δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα.

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το «Bayesian» υπήρξε θύμα ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου. «Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου» (σ.σ.: “black swan event” – συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο), δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Είπε πως είναι βέβαιος ότι οι Αρχές θα το ψάξουν «μέχρι τέλους» σχετικά με το τι προκάλεσε το ναυάγιο, χάρη στις περιγραφές των επιζώντων, των μαρτύρων και στην εξέταση του πλοίου, που φαίνεται να παραμένει άθικτο στον βυθό της θάλασσας.