Οι δύτες που επιχειρούν στο ναυάγιο του σούπερ γιοτ «Bayesian», που βυθίστηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, εντόπισαν δύο σορούς κατά τη διάρκεια των ερευνών τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι σοροί εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του σκάφους και δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, ενώ η μία φέρεται να ανήκει σε άνδρα βαριάς σωματικής διάπλασης.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος έξι από τους συνολικά 22 επιβαίνοντες αγνοούνταν. Επρόκειτο για τους: Μάικ Λιντς, επιχειρηματίας τεχνολογίας, η 18χρονη κόρη του, Χάνα Λιντς, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, η σύζυγός του, Τζούντι Μπλούμερ, ο Κρις Μορβίλο, δικηγόρος στη Clifford Chance, που εκπροσωπούσε τον Λιντς και η σύζυγός του, Νέντα Μορβίλο.

Η τραγωδία ήταν αιφνιδιαστική

«Δεν το είδαμε να έρχεται», είπε ο διασωθείς πλοίαρχος του σκάφους, Τζέιμς Κάτφιλντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Δεν ήταν μια κανονική καταιγίδα. Τι είπε ο πλοίαρχος; Ότι δεν είδε τον κυκλώνα να έρχεται; Έτσι είναι, κανείς δεν τον είδε να έρχεται», είπε ο Σαλβατόρε Ιτζίλο, ψαράς από το Πορτιτσέλο, στην εφημερίδα «La Stampa».

«Η κόλαση ξέσπασε, δεν καταλαβαίναμε τίποτα. Πρώτα ο άνεμος, κατόπιν το νερό, ήταν σίγουρα ένας ανεμοστρόβιλος», περιέγραψε στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFPTV) ο Τζοβάνι Λοκόκο, ένας ντόπιος ψαράς.

Το περιστατικό του μαύρου κύκνου

Οι ειδικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς ένα μεγάλο πολυτελές σκάφος, που φέρεται να είχε εξοπλισμό και χαρακτηριστικά ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, μπορεί να βυθίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες. Μια άλλη θαλαμηγός, που ήταν αγκυροβολημένη δίπλα του, δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα.

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το «Bayesian» υπήρξε θύμα ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου. «Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου» (σ.σ.: “black swan event” – συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο), δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Είπε πως είναι βέβαιος ότι οι Αρχές θα το ψάξουν «μέχρι τέλους» σχετικά με το τι προκάλεσε το ναυάγιο, χάρη στις περιγραφές των επιζώντων, των μαρτύρων και στην εξέταση του πλοίου, που φαίνεται να παραμένει άθικτο στον βυθό της θάλασσας.