Για τρίτη μέρα διεξάγονται έρευνες στο ναυάγιο του σούπερ γιοτ Bayesian, που βυθίστηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, με δύτες από τη Βρετανία να σπεύδουν να συνδράμουν, χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στην Ιταλία έφτασαν τέσσερις επιθεωρητές της βρετανικής υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων. Οι δύτες βούτηξαν στο ναυάγιο και χρησιμοποίησαν τηλεχειριζόμενα υποβρύχια ρομπότ, τα οποία μπορεί να εργαστούν έως και επτά ώρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο που θα διαλεύκανε το μυστήριο της βύθισης του σκάφους, ούτε έχει εντοπιστεί ένας από τους έξι αγνοούμενους. Παράλληλα, τρία εμπόδια δυσχεραίνουν την πορεία των ερευνών, με πρώτο να είναι ο τρόπος που βυθίστηκε το σκάφος.

Το γιοτ βρίσκεται σε κλίση στον βυθό της θάλασσας, ενώ το γυαλί πάχους 3 εκατοστών εμποδίζει τους δύτες να δουν μέσα σε ορισμένα παράθυρα. Επίσης, δεν έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους του πλοίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακριβής εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Bayesian.

Με βάση το βρετανικό δημοσίευμα, τις έρευνες συνδράμει και ένα ελικόπτερο της ιταλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, με την ιταλική ακτοφυλακή να παραμένει σε ετοιμότητα.

Πώς βυθίστηκε

Ειδικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς ένα μεγάλο πολυτελές σκάφος, που φέρεται να είχε εξοπλισμό και χαρακτηριστικά ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, μπορεί να βυθίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες. Μια άλλη θαλαμηγός, που ήταν αγκυροβολημένη δίπλα του, δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα.

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το Bayesian υπήρξε θύμα ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου. «Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου» (σ.σ.: “black swan event” – συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο), δήλωσε στο Reuters.

Είπε πως είναι βέβαιος ότι οι Αρχές θα πάνε «μέχρι τέλους» σχετικά με το τι προκάλεσε το ναυάγιο, χάρη στις περιγραφές των επιζώντων, των μαρτύρων και την εξέταση του πλοίου, που φαίνεται να παραμένει άθικτο στον βυθό της θάλασσας.

Οι έξι αγνοούμενοι

Έξι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τη βύθιση του πολυτελούς γιοτ στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, μεταξύ των οποίων ένας πατέρας και μια κόρη και δύο παντρεμένα ζευγάρια.

Πρόκειται για τους εξής: Ο βρετανός επιχειρηματίας, Μάικ Λιντς, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της Cambridge Neurodynamics και είναι συνιδρυτής της εταιρείας Autonomy.

Η κόρη του, Χάνα Λιντς, 18χρονη φοιτήτρια.

Ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος της Morgan Stanley Bank International. Η σύζυγός του, Τζούντι Μπλούμερ.

Ο Κρις Μορβίλο, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance. Η σύζυγός του, Νέδα Μορβίλο, σχεδιάστρια κοσμημάτων.

Χθες, η σορός ενός άνδρα ανασύρθηκε κοντά στο βυθισμένο γιοτ και πιστεύεται ότι είναι του Ρεκάλντο Τόμας, ενός Καναδο-Αντιγκουανού και σεφ του σκάφους. Οι φίλοι του τον περιγράφουν, κάνοντας λόγο για «ένα χαμόγελο που φώτιζε το δωμάτιο».