Ο κινεζικός γίγαντας «γρήγορης μόδας» Shein μηνύει την αντίπαλο Temu, ισχυριζόμενος ότι ο έτερος κολοσσός online πωλήσεων έκλεψε τα σχέδιά του και έχτισε μια αυτοκρατορία βασισμένη σε «πλαστογραφία, παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και απάτη».

Η αγωγή, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, έρχεται καθώς η ίδια η Shein αποκρούει παρόμοιους ισχυρισμούς από μια μεγάλη ποικιλία εμπορικών σημάτων και ανεξάρτητων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Levi Strauss και H&M, όπως αναφέρει το CNBC.

Στην καταγγελία της, η Shein ισχυρίζεται ότι η Temu, «μεταμφιέζεται» σε νόμιμη διαδικτυακή αγορά, επειδή ενθαρρύνει τους πωλητές της να κλέβουν σχέδια άλλων εμπορικών σημάτων και στη συνέχεια τους εμποδίζει να απομακρύνουν τα προϊόντα από την πλατφόρμα, ακόμα και αφού έχουν παραδεχτεί την παράβαση.

«Η Temu προσελκύει αμερικανούς καταναλωτές να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της για κινητά με υποσχέσεις για εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Αλλά η Temu δεν επωφελείται από την πώληση αυτών των προϊόντων, τα οποία τιμολογούνται τόσο χαμηλά που η εταιρεία πρέπει να επιδοτεί κάθε πώληση, χάνοντας χρήματα από κάθε συναλλαγή», αναφέρεται στην αγωγή.

«Μόνο ενθαρρύνοντας τους πωλητές της να παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων και να πωλούν πλαστά ή υποβαθμισμένα προϊόντα μπορεί η Temu να ελπίζει ότι θα ελαχιστοποιήσει τις τεράστιες απώλειες που επιδοτεί», προστίθεται στην αγωγή.

Κύμα επικρίσεων

Οι δύο ανταγωνιστές έχουν βρεθεί στην κορυφή του κλάδου ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου με τα προϊόντα τους να πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Οι δύο εταιρείες έχουν συγκεντρώσει ένα κύμα επικρίσεων σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές τους, τις διασυνδέσεις τους με την κινεζική κυβέρνηση και την υποτιθέμενη χρήση σχεδίων άλλων εταιρειών, όπως σχολιάζει το CNBC.

Καθώς οι δύο εταιρείες διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατηγορώντας η μία την άλλη για μια σειρά από σκανδαλώδεις παραβάσεις. Πέρυσι, η Temu μήνυσε τη Shein για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί «εκφοβισμό τύπου μαφίας των προμηθευτών» για να τους αναγκάσει να προχωρήσουν σε συμφωνίες αποκλειστικότητας.

Στην αγωγή της Shein, η εταιρεία κατηγόρησε την Temu για «θρασύτατη παράνομη συμπεριφορά». Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον ένας από τους υπαλλήλους της Temu έκλεψε «πολύτιμα εμπορικά μυστικά» που προσδιόριζαν τα προϊόντα με τις καλύτερες πωλήσεις της Shein, μαζί με πληροφορίες εσωτερικής τιμολόγησης.

Παράλληλα, η εταιρεία έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ότι η Temu προσποιήθηκε ψευδώς ότι είναι η Shein στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X σε μια προσπάθεια να «παραπλανήσει τους πελάτες και να τους οδηγήσει από την πλατφόρμα της Shein στην πλατφόρμα της Temu».