Η Ουκρανία χτύπησε και κατέστρεψε την Κυριακή μια τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στο Κουρσκ, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (19/8) η Ρωσία. Μια δήλωση σε βίντεο από εκπρόσωπο της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του παρουσιαστή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Vladimir Solovyov.

Συγκεκριμένα, ρώσος ανακριτής επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ουκρανία προκάλεσε ζημιά σε τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ, όπου οι «δυνάμεις της Μόσχας πολεμούν τις δυνάμεις του Κιέβου για σχεδόν δύο εβδομάδες».

«Στις 18 Αυγούστου, ως αποτέλεσμα στοχευμένων βομβαρδισμών με τη χρήση πυραύλων και πυρομαχικών πυροβολικού κατά κτιρίων κατοικιών και μη στρατιωτικών υποδομών στο χωριό Καρίζ (…) υπέστη ζημιές τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους, πιθανόν αμερικανικής κατασκευής HIMARS, για να καταστρέψει γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή Γκλούσκοβο.

Σε άλλο βίντεο με δήλωση που αναρτήθηκε χθες στο κανάλι του Σολοβιόφ στο Telegram, εκπρόσωπος της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής ανέφερε ότι δεύτερη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ κοντά στο χωριό Ζβανόε στην περιφέρεια Κουρσκ που χρησιμοποιείτο για την απομάκρυνση αμάχων «υπέστη ζημιές» από αμερικανικής κατασκευής HIMARS.

Ο διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι η ουκρανική αεροπορία κατέστρεψε μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, περιορίζοντας την ικανότητα τροφοδοσίας ρωσικής ομάδας που αντιτίθεται στην ουκρανική προέλαση.

Στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι υπάρχουν τρεις γέφυρες στην περιοχή της επίθεσης του ουκρανικού στρατού, μέσω των οποίων η Ρωσία εφοδιάζει τις δυνάμεις της.

Σε μια άλλη ένδειξη κλιμάκωσης τη Δευτέρα, η Ρωσία δήλωσε ότι οι πεζοναύτες της αιχμαλώτισαν μια ομάδα 19 ουκρανών στρατιωτών στην περιοχή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το πρακτορείο περιέγραψε τους Ουκρανούς ως «σαμποτέρ».

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, Alexey Smirnov, τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ελέγχουν επί του παρόντος 28 οικισμούς στους οποίους ζουν περίπου 2.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή του Κουρσκ μέχρι στιγμής. Υποστήριξε επίσης ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι HIMARS (σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης) που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αναφορές τοπικών ρωσικών μέσων ενημέρωσης που δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της διασυνοριακής επίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, τα ουκρανικά στρατεύματα ισχυρίζονται ότι ελέγχουν περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους και περισσότερους από 80 οικισμούς στην περιοχή και συνεχίζουν να προελαύνουν.