Σε επιφυλακή τέθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, γιατί εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού Oropouche στην Ευρώπη, με το ECDC να τονίζει ότι είναι απειλή για τις εγκύους.

Πιο αναλυτικά, δημοσίευμα του Politico έγραψε πως τον Ιούλιο βρέθηκαν 12 κρούσματα στην Ισπανία, πέντε στην Ιταλία και δύο στη Γερμανία, ενώ όλα συνδέονται με πρόσφατα ταξίδια στην Κούβα και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το ECDC, ο ιός μοιάζει με τον Ζίκα και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, μυϊκούς και αρθρικούς πόνους. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους, καθώς μπορεί να οδηγήσει αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις για το έμβρυο.

Ενδεικτικά, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε πως τέσσερα μωρά γεννήθηκαν με μικροκεφαλία, επειδή φέρεται η ανάπτυξη τους να επηρεάστηκε από τον ιό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο για την πρόληψη και τη θεραπεία του, ενώ η ασθένεια μπορεί να γίνει θανατηφόρα.

Σημειώνεται, ότι από τον Ιανουάριο, έχουν αναφερθεί πάνω από 8.000 κρούσματα στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, με αναφερθείσες εστίες στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού και την Κούβα.