Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης, που συνδέονται με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, αύξησαν το επίπεδο επιφυλακής στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, προετοιμαζόμενες για μια «πιθανή επίθεση» από δυνάμεις υπό την ηγεσία του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς έδωσε εντολή στις μονάδες του στρατού να είναι σε επιφυλακή και έτοιμες να αποκρούσουν κάθε πιθανή επίθεση», δήλωσε σήμερα μια πηγή στο ιδιωτικό λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο al-Ahrar.

Μετά την πτώση του καθεστώτος Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και σήμερα κυβερνάται από δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η μία στη δυτική Λιβύη με έδρα την Τρίπολη και πρωθυπουργό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, μιας κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια άλλη στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύει το Κοινοβούλιο και συνδέεται με το στρατόπεδο του στρατάρχη Χάφταρ, του οποίου το προπύργιο βρίσκεται στη Βεγγάζη.

Ο Χάφταρ, με τη στρατιωτική υποστήριξη ξένων δυνάμεων (Ρωσία, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), εξαπέλυσε μια επίθεση τον Απρίλιο του 2019 για την κατάληψη της Τρίπολης, ωστόσο τον απώθησαν δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υποστηριζόμενες από την Τουρκία.

Το al-Ahrar μετέδωσε χθες ότι δυνάμεις που συνδέονται με τον Χάφταρ «κατευθύνονται προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Λιβύης», στα σύνορα με την Τυνησία και την Αλγερία, μια περιοχή που ελέγχεται από τις αρχές της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία του Σαντάμ Χάφταρ, γιου του Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν την Τρίτη μια επιχείρηση με επίσημο στόχο «την ασφάλεια των νότιων συνόρων της χώρας και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας σε αυτές τις στρατηγικής σημαςίας περιοχές» και της «ανάπτυξης περιπολιών (…) για την παρακολούθηση περιοχών που συνορεύουν με γειτονικές χώρες».

Οι μονάδες «υπό την άμεση εποπτεία» του Σαντάμ Χάφταρ, κατευθύνονται «προς πόλεις και περιοχές της νοτιοδυτικής Λιβύης», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ανατολικών Δυνάμεων σε ανακοίνωση στο Facebook.

Η Λιβύη συνορεύει με το Σουδάν στα νοτιοανατολικά, το Τσαντ στα νότια, τον Νίγηρα στα νοτιοδυτικά, την Αλγερία στα δυτικά και την Τυνησία στα βορειοδυτικά.

Πηγή: ΑΠΕ