Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται γενίκευση της σύρραξης λόγω των αντιποίνων από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Η τελευταία φαίνεται ότι μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από το Ιράν, όπως δήλωσαν στο CNN δύο πηγές με γνώση του θέματος.

«Η οργάνωση με έδρα τον Λίβανο κινείται ταχύτερα από το Ιράν στον σχεδιασμό της και επιδιώκει να χτυπήσει το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες», δήλωσε μία από τις πηγές. Το Ιράν, εντωμεταξύ, φαίνεται να επεξεργάζεται ακόμη τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να απαντήσει, όπως δήλωσαν πολλοί αξιωματούχοι στο CNN.

Ένας αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι το Ιράν έχει κάνει κάποιες, αλλά όχι όλες, από τις προετοιμασίες που θα περίμεναν οι ΗΠΑ να δουν πριν από μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ.

«Δεδομένης, όμως, της εγγύτητας του Λιβάνου με το Ισραήλ ως άμεσος γείτονάς του στα βόρεια, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να δράσει με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση», δήλωσε δεύτερη πηγή που γνωρίζει τις πληροφορίες – κάτι που δεν ισχύει για το Ιράν.

Δεν είναι σαφές πώς ή αν το Ιράν και η Χεζμπολάχ συντονίζονται για μια πιθανή επίθεση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την πηγή και υπάρχει η αίσθηση μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων ότι οι δύο μπορεί να μην είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι για το πώς θα προχωρήσουν.

Οι επιθέσεις που αναμένονται θα έρθουν ως απάντηση στο γεγονός ότι το Ισραήλ σκότωσε την περασμένη εβδομάδα τον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στον Λίβανο. Την επόμενη ημέρα, το Ισραήλ πιστεύεται ότι δολοφόνησε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ούτε έχει διαψεύσει την εμπλοκή του σε αυτό το περιστατικό.

Χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να εξετάσει τη συνεχιζόμενη ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία, κατέληξε σε ένα σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος που «καταδικάζει τις ενέργειες του Ισραήλ» και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους.

Σημαντικό σημείο του ανακοινωθέντος ήταν η καταδίκη της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς και πρώην πρωθυπουργού της Παλαιστίνης, στην Τεχεράνη.

Με «δυσανάλογη απάντηση» προειδοποιεί το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού καναλιού Channel 12 ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει μεταφέρει τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στο Ιράν ότι οποιοδήποτε χτύπημα σε αμάχους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των αναμενόμενων αντιποίνων θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή, η οποία θα οδηγήσει σε δυσανάλογη απάντηση.

Παρ’ όλα αυτά, το δημοσίευμα ανέφερε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανές απόπειρες επίθεσης σε μη στρατιωτικές υποδομές ή στόχους που συνδέονται με το Ισραήλ στο εξωτερικό, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν σχέδια εναντίον συγκεκριμένων τοποθεσιών στο εξωτερικό.