Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στη Μέση Ανατολή, με τον Γιαχία Σινουάρ να αναλαμβάνει την πολιτική ηγεσία της Χαμάς, ενώ το Ισραήλ οχυρώνεται για την ιρανική επίθεση. Εντούτοις, οι ΗΠΑ δηλώνουν πως είναι πιο κοντά από ποτέ μια συμφωνία ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την παλαιστινιακή οργάνωση.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας,Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times of Israel.

Επίσης, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός έχουν φτάσει τώρα στο τελικό στάδιο, με ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ να ασκούν πιέσεις στις δύο πλευρές για τις τελικές υπογραφές.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

Ωστόσο, προκαλεί ερωτήματα η σιγουριά της Αμερικής, καθώς στην ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης εκλέχτηκε ο Σινουάρ, που όχι μόνο δεν είναι διαλλακτικός, αλλά περιγράφεται ως ένθερμος υποστηρικτής της στρατιωτικής πτέρυγας που απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, έχει πλούσιο παρελθόν με το εβραϊκό κράτος, καθώς φυλακίστηκε για χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, ενώ η Μοσάντ επιχειρούσε μέχρι πρόσφατα να τον δολοφονήσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περιγραφή που έδωσαν, ανώνυμα, αξιωματούχοι της Χαμάς, όσο καιρό γινόντουσαν οι διεργασίες για το άτομο που θα διαδεχόταν τον δολοφονημένο, Ισμαήλ Χανίγια: «Ο Σινουάρ έχει πολλούς υποστηρικτές, αλλά αυτή τη στιγμή δε θεωρείται ο κατάλληλος… Θα μπορούσε να καταστρέψει τη Χαμάς, για να επιβιώσει ο ίδιος. Είναι ικανός, αλλά δε μοιάζει ιδανική επιλογή για τώρα».

Υποστηρικτής των Χούθι κρατάει αφίσα του Γιαχία Σινουάρ

Αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας στο BBC, μετά την εκλογή του Σινουάρ, υποστήριξε έμμεσα την παραπάνω θέση, ξεκαθαρίζοντας: «Σκότωσαν τον Χανίγια, το ευέλικτο πρόσωπο, που ήταν ανοιχτό σε λύσεις… Ε, τώρα ας ασχοληθούν με τον Σινουάρ και τη στρατιωτική ηγεσία».

Αναλυτές, από την πλευρά τους, σημείωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Σινουάρ θα είναι δύσκολες και από πρακτική άποψη, επειδή σε αντίθεση με άλλους ηγέτες της Χαμάς, που κρύφτηκαν στο εξωτερικό, εκείνος βρίσκεται στη Γάζα, δίπλα στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Έτσι, η ανταλλαγή μηνυμάτων και εντολών για τις διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, έως και αδύνατη, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού το Ισραήλ παρακολουθεί όλες τις επικοινωνίες και έχει ψηλά στη λίστα του με τους τρομοκράτες τον Γιαχία Σινουάρ.