«Παρασκηνιακά υπάρχει μια αυξανόμενη τριβή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», σημειώνει σε δημοσίευμά της η αμερικανική Washington Post, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, γεγονός που εξόργισε τον Λευκό Οίκο.

«Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απάντησαν με έκπληξη και αγανάκτηση στη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου, την οποία θεώρησαν ως πισωγύρισμα στην πολύμηνη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σε μια διαδικασία που πίστευαν ότι σημειώνει πρόοδο, σύμφωνα με τρεις ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα», σημειώνει η εφημερίδα.

«Ενώ το Ισραήλ», συνεχίζει η Washington Post, «έχει αρνηθεί να σχολιάσει τη δολοφονία Χανίγια, ενημέρωσε τους αμερικανούς αξιωματούχους αμέσως μετά το χτύπημα πως ήταν υπεύθυνο για αυτό».

Ανώνυμος ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται η Washington Post επιβεβαιώνει επίσης ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα ήταν «τεταμένη».

Ωστόσο, παρά το τεταμένο κλίμα μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να ασκήσει σημαντική πίεση στο Ισραήλ, για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις ενέργειές του, όπως τον περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις.

Σημειώνεται πως από χθες η Χαμάς έχει νέο ηγέτη, τον Γιαχία Σινουάρ, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου. Μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, το ισλαμιστικό κίνημα όρισε τον Σινουάρ ως νέο γενικό αρχηγό της. Από το 2017 ήταν ο ηγέτης της οργάνωσης μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Τώρα γίνεται επικεφαλής της πολιτικής της πτέρυγας.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια στιγμή που η ένταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί φόβους για γενικευμένη «έκρηξη» στην περιοχή, καθώς το Ιράν και οι σύμμαχοί του απειλούν με αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγια, για την οποία κατηγορούν το Ισραήλ.

«Σκότωσαν τον Χανίγια, το ευέλικτο πρόσωπο που ήταν ανοιχτό σε λύσεις. Τώρα πρέπει να ασχοληθούν με τον Σινουάρ και τη στρατιωτική ηγεσία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πριν από τον θάνατό του, ο Ισμαήλ Χανίγια θεωρούνταν από τους περιφερειακούς διπλωμάτες ως μια ρεαλιστική φιγούρα σε σύγκριση με άλλους στη Χαμάς. Ο Σινουάρ, από την άλλη πλευρά, θεωρείται ως μία από τις πιο ακραίες προσωπικότητες της Χαμάς.