Χιλιάδες αντιδιαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Αγγλία μετά από μια εβδομάδα ταραχών. Οι συγκεντρώσεις σε περιοχές όπου αναμένονταν αντι-μεταναστευτικές διαδηλώσεις, όπως το βόρειο Λονδίνο, το Μπρίστολ και το Νιούκαστλ, ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, με τους αντιδιαδηλωτές να φωνάζουν «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για περαιτέρω βία, με χιλιάδες αστυνομικούς σε επιφυλακή και περισσότερες από 100 εκδηλώσεις αναμενόμενες. Οι ταραχές είχαν προκληθεί από παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο που ισχυριζόταν ότι ο ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι όπου στοίχισε την ζωή τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο.

Κατά τη διάρκεια της αναταραχής, τζαμιά και ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο έγιναν στόχοι, ενώ καταστήματα κάηκαν και λεηλατήθηκαν. Την Τετάρτη, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων σε όλη την Αγγλία σφράγισαν τα παράθυρα και έκλεισαν νωρίς, αναμένοντας περαιτέρω βία όπως αναφέρει το BBC.

Ωστόσο, μόνο λίγες συλλήψεις αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς, καθώς οι διαδηλώσεις κύλησαν κυρίως ειρηνικά. Περισσότερες από 400 συλλήψεις έχουν γίνει για τις ταραχές, με περισσότερους από 140 ανθρώπους να κατηγορούνται, ενώ ορισμένοι έχουν ήδη καταδικαστεί. Τρεις άνδρες έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για τη συμμετοχή τους στις ταραχές στο Σάουθπορτ και το Λίβερπουλ.

Στο Λονδίνο, περίπου 1.300 αστυνομικοί ήταν σε ετοιμότητα για το βράδυ της Τετάρτης. Στο Walthamstow, χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν «Ποιανού είναι οι δρόμοι; Οι δικοί μας δρόμοι» και «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», ενώ ένας άνδρας χτυπούσε ενθουσιωδώς το τύμπανό του.

Στο Λίβερπουλ, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από ένα γραφείο υπηρεσιών ασύλου για να υποστηρίξουν πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Accrington, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο, με έναν άνδρα να χρησιμοποιεί μεγάφωνο για να δηλώσει ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Στο Κρόιντον, αναφέρθηκαν επεισόδια που η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι δεν συνδέονται με τις διαμαρτυρίες, αλλά με την «πρόθεση να προκαλέσουν αναστάτωση». Περίπου 50 άτομα πέταξαν αντικείμενα και μπουκάλια στους αστυνομικούς, με οκτώ συλλήψεις. Επιθέσεις αναφέρθηκαν και στο Μπέλφαστ, όπου άναψαν φωτιές και πέταξαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών.

Η αστυνομία αναμένεται να παραμείνει σε ετοιμότητα για το «ορατό μέλλον», συμπεριλαμβανομένων του Σαββατοκύριακου και πέραν αυτού, σύμφωνα με τον βοηθό αρχηγό της αστυνομίας Μαρκ Γουίλιαμς.

Δείτε φωτογραφίες:

(AP Photo/Alberto Pezzali)
(AP Photo/Jon Super)
(AP Photo/Alberto Pezzali)(AP Photo/Alberto Pezzali)
(AP Photo/Jon Super)
(AP Photo/Alberto Pezzali)(AP Photo/Alberto Pezzali)