«Βράζει» η Βρετανία, η οποία συνταράσσεται από βίαια επεισόδια που αποδίδονται στην άκρα δεξιά. Υπολογίζεται πως έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 30 συγκεντρώσεις για σήμερα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλείται το BBC, οι οποίες πάντως κάνουν λόγο για «διαχειρίσιμη» κατάσταση.

Στη χώρα έχουν γίνει περισσότερες από 400 συλλήψεις και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περίπου 100 άτομα σε σχέση με τις διαδηλώσεις κατά μεταναστών. Οι υποθέσεις αυτές αρχίζουν τώρα να φτάνουν στα δικαστήρια.

Πώς εξαπλώθηκαν οι ταραχές:

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κινητοποίηση 6.000 εξειδικευμένων αστυνομικών και την εξασφάλιση περισσότερων των 500 διαθέσιμων θέσεων στις φυλακές για τον εγκλεισμό ταραχοποιών.

Τη Δευτέρα το βράδυ σημειώθηκαν και πάλι βίαια επεισόδια, μία εβδομάδα αφότου τρία κορίτσια σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι στη βορειοδυτική Αγγλία.

Επί ώρες οι δυνάμεις της τάξης έγιναν στόχος βομβών μολότοφ και εκτοξεύσεων τούβλων ή κομματιών τσιμέντου, σύμφωνα με τη βορειοϊρλανδική αστυνομία, ένα όχημα 4Χ4 Land Rover της οποίας πυρπολήθηκε αφού διαδηλωτές το κατάβρεξαν με βενζίνη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News έδειχναν μια τεταμένη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιδιαδηλωτές παραταγμένους στις δύο πλευρές ενός δρόμου, με αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί ανάμεσά τους.

Τα πρώτα βίαια επεισόδια ξέσπασαν με φόντο φήμες, οι οποίες εν μέρει διαψεύστηκαν, σχετικά με το προφίλ του υπόπτου, ο οποίος είχε εμφανισθεί εσφαλμένα ως ένας μουσουλμάνος αιτών άσυλο. Στην πραγματικότητα ο εν λόγω 17χρονος ύποπτος έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας και, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η οικογένειά του κατάγεται από τη Ρουάντα.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, του Εργατικού Κόμματος, υποσχέθηκε «γρήγορες» καταδίκες των ταραχοποιών και κατήγγειλε το «μίσος της άκρας δεξιάς».