Δεύτερο ξενοδοχείο που είναι γνωστό ότι φιλοξενεί αιτούντες άσυλο έγινε στόχος βίαιων επεισοδίων χθες Κυριακή το βράδυ κοντά στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς βίαιες κινητοποιήσεις της άκρας δεξιάς εναντίον μεταναστών συνταράσσουν τη χώρα εδώ και μέρες.

Το κύμα των αντιμεταναστευτικών, αντιμουσουλμανικών κινητοποιήσεων ξέσπασε με αφορμή τον φόνο τριών μικρών κοριτσιών σε μια σχολή χορού την περασμένη εβδομάδα.

«Μεγάλη ομάδα ταραχοποιών εκτόξευσε αντικείμενα, έσπασε παράθυρα, άναψε φωτιές και στοχοποίησε την αστυνομία στην περιοχή του ξενοδοχείου Holiday Inn της Τάμγουερθ», εξήγησε η αστυνομία της Στάφορντσιρ σε ανακοίνωσή της· βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στο ξενοδοχείο αυτό φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο.

Εντωμεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, αφού περισσότερα από 150 άτομα συνελήφθησαν μετά από βίαιες ταραχές σε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με το BBC.

Η αστυνομία κλήθηκε να αντιμετωπίσει βίαια επεισόδια στο Tamworth, το Middlesbrough, το Hull και άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε σήμερα ότι οι δράστες των ταραχών που συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολλές ημέρες «θα μετανιώσουν» που συμμετείχαν σε αυτές, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις.

«Σας εγγυώμαι ότι θα μετανιώσετε που συμμετείχατε σε αυτές τις ταραχές», είπε σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να οδηγήσει αυτούς τους αλήτες στη δικαιοσύνη».

«Οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν το δικαίωμα να είναι ασφαλείς και παρ’ όλα αυτά έχουμε δει μουσουλμανικές κοινότητες να γίνονται στόχοι, επιθέσεις σε τζαμιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Άλλες μειονοτικές κοινότητες στο στόχαστρο, ναζιστικοί χαιρετισμοί στους δρόμους, επιθέσεις στην αστυνομία, άσκοπη βία παράλληλα με ρατσιστική ρητορική, οπότε όχι, δεν θα αποφύγω να το αποκαλέσω αυτό που είναι: ακροδεξιοί κακοποιοί».