Κατά της επιβολής του νέου φόρου για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στην Αυστραλία τάσσεται η αντιπολίτευση που θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο όταν θα κατατεθεί στη βουλή. «Η κυβέρνηση αυτή έχει την τάση να σπαταλά τα χρήματα του λαού και να καταφεύγει στους φόρους» σχολίασε ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ.

Η αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ έκανε έκκληση στον αυστραλιανό λαό αλλά και στα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τον έκτακτο φόρο που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση για τις πλημμύρες στην πολιτεία της Κουινσλάνδης και της Βικτώριας.

Όμως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, στην ψήφο των οποίων στηρίζεται η Εργατική κυβέρνηση μειοψηφίας, απειλούν να καταψηφίσουν στη βουλή την επιβολή του νέου φόρου. Διαφωνούν στο να είναι ο φόρος έκτακτος και ζητούν να καθιερωθεί μόνιμα ώστε να υπάρχει ένα ειδικό ταμείο και να χρηματοδοτούνται τα έργα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, φωτιές κ.λπ.) που συχνά πλήττουν την Αυστραλία.

Οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας χαρακτηρίζουν τον ειδικό φόρο δίκαιο, αφού μόνο όσοι κερδίζουν άνω των 50.000 θα τον καταβάλουν, αλλά ορισμένοι σχολιαστές θέτουν θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης.